Hlavní obsah

Lukašenko po atentátu v metru zavírá aktivisty

Novinky, rei
Minsk

Běloruský helsinský výbor oznámil, že jeden z jeho členů byl zatčen kvůli údajnému spojení s pumovým útokem v metru v Minsku z minulého týdne. Opozice už dříve dala najevo obavy, že režim prezidenta Alexandra Lukašenka by mohl útok využít jako záminku k zákroku proti ní.

Článek

Helsinský výbor oznámil, že 50letý Pavel Levinov byl zatčen v pondělí a úřady ho chtějí deset dní vyslýchat. Kromě něj byli nakrátko zadrženi i tři další novináři a aktivisté zasazující se o dodržování lidských práv, napsala agentura RIA Novosti.

Opozice se bojí, že by pumový útok ve stanici poblíž úřadu prezidenta mohl posloužit jako záminka k zákroku proti disentu.

Prezident Lukašenko po výbuchu v metru nařídil bezpečnostním složkám KGB, aby „zemi obrátily naruby“ a našly lidi odpovědné za masakr. Nevyloučil přitom zahraniční účast při útoku a naznačil, že vinu by mohly nést opoziční síly.

Mezitím byl původce exploze zatčen. Údajně mu nešlo o nic jiného, než způsobit krveprolití.

Lukašenko vládne Bělorusku železnou pěstí od roku 1994. Loni v prosinci byl v úřadu potvrzen v kontroverzních volbách. Při následných demonstracích na protest proti jeho zvolení byly zatčeny desítky členů opozice.

Reklama

Související články

Terorista z Minsku klidně přihlížel masakru

Muž odkládá těžkou černou tašku s bombou pod lavičku na nástupišti, odchází klidně stranou a čeká. Ve chvíli, kdy se z vagónů soupravy vyvalily davy lidí,...

Výběr článků

Načítám