Hlavní obsah

Šéf srbské opozice zkolaboval den po zahájení hladovky

Bělehrad

Vůdce srbské opozice Tomislav Nikolić, který v sobotu přestal přijímat potravu na protest proti vládní politice, v neděli zkolaboval a byl hospitalizován. Podle jeho spolupracovníků má vysoký krevní tlak a je vyčerpán, ale léčbu odmítá. Nikoliče ještě před hospitalizací navštívil srbský prezident Boris Tadić, ale přesvědčit ho, aby hladovku ukončil, se mu nepodařilo.

Článek

"Nikolić odmítá léčbu, jeho stav je vážný, má vysoký krevní tlak," řekl novinářům v Bělehradě ošetřující lékař Momčilo Babić. "Snažíme se ho přesvědčit, aby se nechal léčit." Podle místopředsedy Nikoličovy Srbské pokrokové strany Aleksandara Vučiče má devětapadesátiletý politik křeče a silné bolesti.

Návštěvou v parlamentu, který si Nikolić zvolil jako místo svého protestu, se prezident Tadić pokusil zmírnit napětí vyvolané sobotní protivládní demonstrací. Nikolić, který na demonstraci vyhlásil na protest proti politice vlády hladovku, žádá předčasné parlamentní volby.

"Požádal jsem Nikoliče, aby hladovku skončil," řekl prezident novinářům při odchodu z parlamentní budovy. Z jeho slov ale vyplynulo, že Nikoličův požadavek předčasných voleb uspokojit nehodlá.

Nikolić v sobotu padesátitisícovému shromáždění svých příznivců oznámil, že na protest proti hospodářské politice vlády a údajné korupci na nejvyšších místech odmítá přijímat potravu i tekutiny. "Pro spásu Srbska jsem odhodlán dojít do konce," řekl Nikolić novinářům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám