Hlavní obsah

Případ znásilnění vyústil ve švédsko-řeckou diplomatickou potyčku

Stockholm

Případ nahlášeného znásilnění švédské turistky v Řecku, který řecká justice odložila pro podezření, že bylo smyšlené, vyústil v diplomatické napětí mezi Švédskem a Řeckem. Situaci podle agentury AFP vyostřil řecký diplomat, který nevybíravě obvinil švédské ženy, že mají ve zvyku podávat falešná obvinění za znásilnění.

Článek

Případem se hojně zabývá švédská soukromá televizní stanice TV4, podle níž šla stěžovatelka bezprostředně po návratu z dovolené v roce 2008 na řeckém ostrově Samos na lékařskou prohlídku a švédští odborníci našli důkazy o sexuálním násilí.

Řecká justice ale případ odložila a žena nyní navíc čelí obvinění, že podala falešné trestní oznámení a dopustila se pomluvy údajného útočníka.

Diplomata varoval taxikář

Šéf ekonomického a obchodního odboru při řeckém velvyslanectví ve Stockholmu Vassilios Bakalis v e-mailové odpovědi na stížnost ohledně chování řecké justice přilil oleje do ohně tvrzením, že by se Švédové měli stydět za chování švédských žen, když jsou na dovolené v zahraničí, a také vůči cizincům ve Švédsku.

Prý ho mnoho taxikářů ve Stockholmu, kteří jsou většinou cizinci, také varovalo, aby si nebral opilé Švédky k sobě domů, protože by ho mohly obvinit ze znásilnění, aby z něj mohly vytáhnout peníze, až by zjistily, co vlastně dělá.

Jeho výroky notně podráždily mnoho Švédů. Mluvčí řecké ambasády musela médiím sdělit, že "vše, co Bakalis říká, rozhodně není názorem velvyslanectví či řecké vlády". "V Řecku máme Švédy rádi a respektujeme je," dodala.

Každý rok Řecko navštíví půl miliónu švédských turistů. Případy stížností zahraničních turistek na znásilnění místními muži nejsou zas tak ojedinělé.

Reklama

Výběr článků

Načítám