Hlavní obsah

Škola na Slovensku oddělila romské děti od ostatních žáků

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V základní škole ve východoslovenské obci Šarišské Michaľany vznikly speciální třídy pro romské děti, které tak byly odloučeny od ostatních žáků. Kritiku nevládních organizací, že škola děti segreguje, její vedení odmítlo. Děti dělíme jen podle schopnosti zvládat učivo, uvedla.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Renáta Martoňáková přeložila své děti z místní školy do jiné, když se její děti dostaly do konfliktu s romskými spolužáky. Podobně postupovalo několik dalších rodičů a na škole postupně vznikly speciální třídy pro romské děti, informoval týdeník Plus 7 dní.

„Kluk mi chodil ze školy uplakaný, že mu romské dítě plivlo na svačinu, a když syn hodil svačinu do odpadkového koše, romské dítě ji vybralo a snědlo. A to byl ten nejmenší problém,“ uvedla Martoňáková. Poslední kapkou bylo, když romské dítě o přestávce zmlátilo jejího syna.

Situace v místní škole se zhoršila, když ji začaly navštěvovat děti z obce Ostrovany. Tato obec je známá vysokou kriminalitou a osadou, kde žije početná romská komunita.

Za tři roky opustilo školu v Šarišských Michaľanech postupně 140 žáků. Vedení školy tak přistoupilo k vytvoření oddělených tříd.

Škola kritiku odmítá

„Děti nedělíme podle původu, ale podle toho, jak zvládají učivo. Je pravda, že děti z osady mají s učením značné problémy. Nechceme nikoho diskriminovat, ale některé děti potřebují speciální péči a víc času na pochopení učiva. V oddělených třídách má na ně pedagog víc času,“ říká ředitelka školy Mária Cvancigerová.

Někteří Romové však s oddělenými třídami nesouhlasí. „Chodila jsem na stejnou školu. Ve třídě nás bylo šest Romů. Ostatní spolužáci nás táhli, protože jsme se jim chtěli vyrovnat. Teď jsou romské děti odděleny a nemá je kdo táhnout,“ říká Libuša z osady v Ostrovanech.

Ředitelka školy tvrdí, že zatím nezaznamenala žádné stížnosti. Nevládní organizace podaly na školu žalobu kvůli segregaci a diskriminaci romských dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám