Hlavní obsah

Slovenské věznice jsou přeplněné, vězni budou asi doma s náramky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po zpřísnění trestního řádu před pěti lety je kapacita osmnácti slovenských věznic nedostatečná. Necelých 11 000 míst nestačí a není vyloučeno, že tresty odnětí svobody ve věznicích s nejmírnější ostrahou budou odsouzeným změněny na domácí vězení s tzv. monitorovacím zařízením.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Slovenští vězni si tak možná v praxi vyzkouší zařízení známé z filmu Obojek. Kapacita slovenských věznic pro 10 615 lidí je momentálně překročena o 300 odsouzených. V některých věznicích museli přidat do cel další postel a vězňům se tak snížil zákonem stanovený minimální prostor tři a půl metru čtverečního na osobu.

„Do této kategorie patří ústavy v Dubnici nad Váhem, kde je naplněnost 130 procent a Košice se 133procentní naplněností,“ uvedla ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská.

Vláda chce situaci řešit rekonstrukcí věznic a zaváděním alternativních trestů. Týká se to asi 500 vězňů, kteří jsou umístěni v ústavech s nejnižší ostrahou. Měli by dostat monitorovací náramek, s nímž budou chodit do práce. Jinak budou mít domácí vězení. „Pokud vězni poruší pravidla, monitorovací zařízení to automaticky signalizuje do věznic,“ dodala Žitňanská.

Není vyloučena ani výstavba nové věznice. S definitivním rozhodnutím chce vláda počkat na další vývoj situace.

V ČR zatím náramky nebudou

Zavést monitorovací náramky pro některé vězně chtěl ještě za vlády Mirka Topolánka i český ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Loni však zrušil tendr, který na ně vypsala jeho předchůdkyně Daniela Kovářová. V komisi, jež posuzovala nabídky, podle médií zasedali lidé s vazbami na exministra Pavla Němce.

Reklama

Výběr článků

Načítám