Hlavní obsah

Výbuch v metru v Minsku byl atentátem, potvrdili experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Běloruští vyšetřovatelé v noci na úterý potvrdili, že exploze v minském metru byla teroristický činem. Při výbuchu zahynulo 11 lidí, další člověk zemřel později. Ze 126 osob zraněných při pondělní explozi je 22 v těžkém až kritickém stavu. Běloruská tajná policie KGB uvedla, že identifikovala atentátníka a pátrá po něm.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch v běloruském metru zabil 12 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Zraněným lékaři z těl vyjmuli úlomky mramoru, jímž je stanice Okťabrskaja obložena, ale i kusy kovu, které atentátník do trhaviny pro zvýšení ničivého efektu vložil.

Trhavina byla podle prvních výsledků vyšetřování uložena pod lavici na nástupišti, tedy nikoli přímo v některém z vagónů metra. Výbušnina měla sílu pěti až sedmi kilogramů trinitrotoluenu a po její explozi na nástupišti zůstal kráter o průměru jeden metr. K explozi došlo v době dopravní špičky. [celá zpráva]

Foto: Vladimir Gridin, Reuters

Jedna z obětí výbuchu

Podle  běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka byl atentát v metru pokusem o destabilizaci země. "Nemohu vyloučit, že šlo o dárek ze zahraničí," uvedl prezident. Přestupní stanice Okťabrskaja leží jen sto metrů od prezidentského paláce.

Rivalita tajných služeb

Objevily se však i neoficiální popisy pozadí útoku. Z Polska placená satelitní televize Bielsat v pondělí v komentáři uvedla, že minská exploze může být provokací.

Ruský list Kommersant pak vidí za explozí v minském metru rivalitu tajných služeb. Odvolává se na dohady, které se vynořily již po prvním teroristickém útoku v nezávislém Bělorusku před třemi lety.[celá zpráva]

"V ruských a běloruských opozičních médiích tehdy zazněly dohady, že za teroristickým útokem v roce 2008 stál bývalý tajemník Bezpečnostní rady Viktor Šejman, který válčil se svými konkurenty ze silových struktur, kontrolovaných prezidentovým synem Viktorem Lukašenkem," upozornil Kommersant. Výbuch z roku 2008 se nikdy nepodařilo vyšetřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám