Hlavní obsah

Při výbuchu v metru zemřelo v Minsku 11 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Stanicí metra Okťabrskaja v běloruském Minsku otřásl v pondělí navečer mohutný výbuch. Vyžádal si nejméně jedenáct mrtvých a sto zraněných, prohlásil podle agentury Interfax prezident Alexandr Lukašenko. Právě nedaleko jeho sídla se exploze udála.

Foto: Anton Motolko , Reuters

Záchranáři v Minsku odnášejí zraněného.

Článek

"Viděl jsem velký záblesk, pak přišel a hustý kouř. Padl jsem na kolena a plazil se. Těla ležela jedna přes druhé," popsal 52letý Igor Tumaš. Doplnil, že viděl muže z utrženou nohu a spěchal mu na pomoc. "Ale pak jsem zjistil, že je mrtvý," dodal.

Výbuch se udál krátce před 18.00 hodinou právě, když ve stanici vystupovali ze soupravy lidé. Podle svědků se následně ve stanici zřítila část stropu.

Na místě jsou desítky zraněných, uvedla agentura RIA Novosti s tím, že z metra byli vyvedeni či vyneseni zakrvácení lidé. Někteří měli roztrhané šaty, jiní byli bez bot. Z východu z metra stoupal černý kouř.

Foto: Anton Motolko , Reuters

Výbuch si vyžádal desítky zraněných.

Stanice Okťabrskaja se nachází při stejnojmenném náměstí asi jen sto metrů od budov prezidentského úřadu. Je přestupní stanicí mezi dvěma městskými trasami metra.

Foto: Vladimir Gridin, Reuters

Jedna z obětí výbuchu

Bělorusko s autoritářským režimem zažilo v uplynulých letech pumové útoky sporadicky. V roce 2008 zranila v Minsku nálož v den výročí nezávislosti deset lidí. Další bomba byla nalezena opodál nevybuchlá. Ve Vitebsku u hranice s Ruskem na severovýchodě země zase dva výbuchy během jednoho měsíce v roce 2005 zranily asi čtyři desítky lidí.

Foto: Anton Motolko , Reuters

Muž zraněný při výbuchu v minském metru

Reklama

Výběr článků

Načítám