Hlavní obsah

Ve Francii zadrželi ženy se zahalenou tváří

Novinky,
Paříž
Aktualizováno

Ve Francii byly v pondělí zadrženy přinejmenším dvě ženy, které měly na tváři závoj podle islámského zvyku. V zemi platí zákaz nosit na veřejnosti nikáb a burku. Ženy se účastnily protestu proti zákazu. Protest nebyl povolen. Zahalené ženy mají strážci zákona právo odvést na stanici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ve Francii zadrželi první ženu za nošení muslimského šátkuVideo: Reuters

 
Článek

Francie je první zemí v Evropě, kde je zakázáno na veřejnosti nosit tradiční součásti muslimského oděvu, které zahalují tvář. Pokud bude zákaz porušen, žena zaplatí pokutu 150 eur (přes 3 600 korun). Lidé, kteří k tomu ženu budou nutit, mohou dostat ještě vyšší pokutu, nebo skončit v kriminálu.

Zákaz se vztahuje na všechny ženy, Francouzky i cizinky, které vyjdou na veřejnost.

Policie ale nesmí žádat ženy, aby si sundaly nikáb nebo burku na veřejnosti. Mohou je k tomu vyzvat až na policejní stanici.

Podle francouzské vlády zahalení tváře podkopává základní principy života v otevřené společnosti a je proti proponované zásadě rovnosti.

Zákon pobouřil muslimy a vyznavače svobody. K protestům proti němu vyzval dodavatel muslimských oděvů Rachid Nekkaz: „Ulice je domovem svobody. Vyzývám proto všechny svobodné ženy, které si přejí nosit závoj na ulici, aby se zapojily do občanských nepokojů.

Reklama

Související témata:

Související články

Francouzský parlament odhlasoval zákaz burek

Francouzští poslanci drtivou většinou schválili zákaz nošení muslimských oděvů zahalujících celou tvář žen. U muslimů vzbudil zákaz nevoli. Krok se čekal,...

Výběr článků

Načítám