Hlavní obsah

Británie navzdory potížím v Libyi nechce odstoupit od škrtů v rozpočtu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nasazení britského letectva nad Libyí ukázalo, jak omezené možnosti má RAF kvůli nedostatku financí, které vedly ke škrtům v obraně. I když tento týden britský premiér David Cameron řekl, že přehodnocuje vojenské možnosti země, podle televize Sky News ale nemíní odstoupit od loňského plánu kontroverzních škrtů.

Článek

Škrty už vedly k vyřazení letadlové lodě Ark Royal a kolmostartujících strojů Harrier i k sešrotování zcela nových špionážních a hlídkových letadel Nimrod R4.

Nad Libyí jsou přitom v akci stroje, které co nevidět čeká kvůli úsporám vyřazení ze služby. Bezletové zóny kontrolují dvě starší špionážní letadla Nimrod R1, které mají v první půlce roku být vyřazeny ze služby. Na zbrojní embargo dohlíží fregata HMS Cumberland, která měla jít do šrotu v dubnu. Podílela se i na evakuacích.

V létě také měly být rozpuštěny dvě perutě útočných letadel Tornado, která jsou používány při náletech na Kaddáfího tanky. [celá zpráva]

Británii se přitom nedostává ani pilotů pro dlouhodobé nasazení a musí do boje i instruktoři. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Britská fregata HMS Cumberland u můstku v Benghází

Dalším problémem je, že rozpočet obrany je v deficitu 800 miliónů liber. Ten ale má být pokryt z rezerv ministerstva financí.

Proti dodatečnému navýšení rozpočtu na obranu jsou především koaliční liberální demokraté. Jejich předseda Nick Clegg uvedl, že se rozpočet obrany za vlády labouristů utrhl z řetězu.

Uvedl ale, že peníze zajistí, aby vojáci, kteří brání Británii v Afghánistánu i kdekoli jinde byli adekvátně vybaveni. Zdůraznil ale nutnost úspor. Podle expertů není politicky průchodné ustoupit od škrtů, protože by to znamenalo přiznání chyby.

Reklama

Výběr článků

Načítám