Hlavní obsah

Slovenský ministr vnitra zvažuje rozdělení obcí s romskými osadami

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Oddělení obcí a romských osad by za určitých podmínek umožnila novela zákona o obecním zřízení, kterou připravuje slovenský ministr vnitra Daniel Lipšic. Například obec Žehra by se mohla oddělit od romské osady Dreveník. Podmínkou by bylo, že současné vedení obce by neplnilo zákonné podmínky.

Článek

„Pokud orgány obce porušují své zákonné povinnosti přes tři měsíce, bude možné odčlenění menší části obce, která může vytvořit samostatnou obec. O rozdělení obce rozhoduje vláda na základě stanoviska ministerstva vnitra,“ uvedl Lipšic. Novela zákona má podle ministra chránit slušné lidi. „Dnešní stav je nepřijatelný,“ dodal.

Novela zákona by mohla být schválena ještě letos. Tuto možnost přivítali členové Občanského sdružení Nová Žehra, kteří už několik let požadují řešení problémů v obci. Hlavním cílem sdružení je rozdělení obce, aby si mohli spravovat své záležitosti, volit starostu a poslance.

Obec Žehra má asi 2000 obyvatel, z nichž 1500 žije v romské osadě Dreveník. Ta je vzdálena od centrální části obce asi dva kilometry. Většina poslanců i starosta obce pochází z romské osady a obecní peníze jdou do osady na úkor rozvoje Žehry.

Deník Pravda v této souvislosti upozornil, že Slovensko dostává od Evropské unie peníze na začleňování menšinových skupin do společnosti, ale ministr Lipšic je chce ještě víc vyčlenit. Podle nevládních organizací se jedná o cílenou segregaci.

„Tento krok povede k segregaci a efekt bude pouze na oko,“ upozornila předsedkyně sdružení Lidé proti rasismu Irena Bihariová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám