Hlavní obsah

Sarkozy hrozil editorovi napadením

Novinky, rei
Paříž

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy hrozil editorovi magazínu Le Point napadením za článek, který magazín uveřejnil před jeho svatbou s bývalou modelkou Carlou Bruniovou v roce 2008. V Sarkozyho biografii nazvané Pan Prezident to popsal editor Franz-Olivier Giesbert.

Foto: Mal Langsdon, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Inkriminovaný článek vyšel zkraje roku 2008 a nabízel 24 tipů Sarkozymu před sňatkem s Bruniovou. Mimo jiné se v něm psalo: „Nepředstavujte svoji novou ženu vašim synům, Baracku Obamovi či nějakému pohlednému muži.“

Sarkozy do redakce po publikování zavolal. „Ten článek je špína a měl bych vám rozbít hubu,“ řekl Giesbertovi. „Vyhrožujete mi?“ kontroval editor. „Zasloužíte si to, nevím, co mě drží,“ odvětil prezident. „Jsem si jist, že byste šílel, kdybych napsal, že vaše žena je děvka, která spala s každým, a ještě chtěla mít styk s vašimi dětmi,“ doplnil. „Nikdy jsme ani nenaznačili, že Carla je děvka," opáčil Giesbert.

Sarkozy trval na písemné omluvě magazínu. Když byl odmítnut, řekl: „Uvidíte, co s vámi udělám.“

Následně prezident marně tlačil na majitele magazínu, miliardáře Françoise Pinaulta, aby Giesberta vyhodil. Spor vyřešila Bruniová, která dříve proslula vztahy s celebritami jako Mick Jagger, Donald Trump či Eric Clapton, přičemž prohlásila, že monogamie nudí. Zatelefonovala do redakce a manžela omluvila: „Omluvte ho, ale je tak zamilovaný, víte. Nesnese, když lidé o mně takto píší.“

Giesbert je známým autorem biografií prezidentů. Nešetří v nich pikantními detaily, ale podle komentátorů je jinak přesný. Sarkozyho popisuje jako „dětského krále“ a "tyrana", který je „opilý sám sebou“ a jehož vystihuje rčení „kam vítr, tam plášť“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám