Hlavní obsah

Slovenka přijela do porodnice namol. Rodila s 2,4 promile alkoholu

Právo, Ivan Vilček, (Bratislava)

V Košicích rodila 32letá žena, která měla v krvi 2,4 promile alkoholu. Alkohol lékaři zjistili také u novorozeněte. Informovala o tom agentura TASR.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Žena se dostavila na gynekologicko-porodnickou kliniku s porodními bolestmi v úterý dvacet minut po půlnoci,“ uvedla mluvčí nemocnice Jaroslava Oravcová. Po příchodu do nemocnice jevila žena jasné znaky požití alkoholu. Lékaři jí proto odebrali krev, v níž naměřili 2,4 promile alkoholu.

„Ve středu v deset hodin dopoledne žena porodila chlapečka, který vážil 2890 gramů a měřil 47 centimetrů,“ dodala mluvčí. Dítěti naměřili po porodu 0,12 promile alkoholu.

Lékaři upozornili, že několik hodin před porodem mělo dítě v krvi mnohem víc alkoholu, protože alkohol se přes placentu dostává do krve dítěte. „Hladina alkoholu byla pravděpodobně stejná, jako u matky,“ uvedla Oravcová.

Dítě je pod zvýšeným dohledem. „Alkohol mohl způsobit poškození některých orgánů. Dítě je mimořádně neklidné a přecitlivělé na zvuky,“ řekla primářka neonatologického Božena Pšeničková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám