Hlavní obsah

Dejte výpověď, radí také slovenským lékařům Engel

Právo, Ivan Vilček, (Bratislava)

Slovenští lékaři mají v boji s vládou nového poradce. Jak napsal deník Sme, šéf českého Lékařského odborového klubu Martin Engel jim radí, aby podali hromadné výpovědi podle úspěšného vzoru české akce Děkujeme, odcházíme.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

Článek

Engel bude mít první poradu s vedením slovenského Lékařského odborového sdružení 5. května. Slovenští lékaři požadují zastavení transformace nemocnic na akciové společnosti, zvýšení mezd zdravotníků a celkové dofinancování zdravotnictví.

Engel vybízí slovenské kolegy, aby pro dosažení svých cílů zariskovali. Upozorňuje, že při podávání hromadné výpovědi musí být mezi lékaři obrovský stupeň solidarity a kolegiality. „Ze zkušenosti vím, že odmítnutí sloužit přesčasy a nějaké přerušení práce na den, dva je neúčinné,“ říká Engel.

Odborářský vůdce českých doktorů říká, že je potřebná skutečně silná hrozba. „Tou nejsilnější, aby se s tím někdo vůbec začal zabývat, je podání výpovědi,“ říká. Ujišťuje, že s touto strategií ještě lékaři nikde na světě neprohráli.

Šéf slovenského lékařského odborového sdružení Michal Polician považuje hromadné výpovědi za jednu z možností, kterou nevylučuje. Vše podle něho záleží na reakci vlády a parlamentu na otevřený dopis, který odboráři připravují. Dopis bude obsahovat všechny požadavky odborářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám