Hlavní obsah

Libyjský ministr zahraničí uprchl do Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Libyjský ministr zahraničí Músá Kúsa ve středu rezignoval na svou funkci a uprchl do Británie. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničí, jehož pracovníci jsou nyní s Kúsou v kontaktu. Zároveň vyzvalo další blízké spolupracovníky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, aby se zachovali stejně jako šéf diplomacie.

Článek

Tripolis původně tvrdil, že ministr letí do Británie na diplomatickou misi. K prohlášení Londýna se zatím nevyjádřil.

"Potvrzujeme, že Músá Kúsa přiletěl 30. března z Tuniska na letiště Farnborough. Letěl sem o své svobodné vůli. Sdělil nám, že rezignuje na svůj úřad," uvedlo britské ministerstvo v tiskovém prohlášení.

Podle Londýna patřil Kúsa mezi nejvýše postavené osobnosti libyjského režimu. Důvody jeho rezignace britské ministerstvo neupřesnilo. Agentura Reuters ale s odvoláním na Kúsova přítele a britského analytika Nomana Benotmana uvedla, že Kúsa nesouhlasil s vládními útoky proti civilistům.

Kúsa odletěl do Británie z tuniského ostrova Džerba, kde byl údajně na soukromé cestě. Během jeho letu do Británie libyjská vláda oznámila, že je ministr na diplomatické misi a že od Kaddáfího nezběhl. Žádné další prohlášení zatím nevydala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Libyjský ministr zahraničí uprchl do BritánieVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám