Hlavní obsah

Šéf německé kliniky bral pacientům zbytečně orgány

Berlín

Na čtyři roky do vězení poslal v pondělí soud v západoněmeckém Mönchengladbachu Arnolda Piera, bývalého vrchního lékaře a majitele malé kliniky ve Wegbergu. Soud uznal čtyřiapadesátiletého lékaře vinným, že ve zbytečných nebo předčasných operacích pacientům odňal různé orgány, ačkoli to nebylo nutné. Čtyři pacienti jeho léčbu nepřežili. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá Pierova klinika ve Wegbergu

Článek

Jedna pacientka zemřela poté, co bez ohledu na šance k uzdravení její léčbu z vlastního rozhodnutí ukončil. Jiné pacientce naordinoval bez nutného důvodu chemoterapii. Jistému muži, který si uřízl palec, ho prostě za kůži zase přišil, aniž ho poslal ke specialistům. Palec pak odumřel a musel být muži amputován. Podle svědectví prý také používal k dezinfekci ran u osmdesátileté pacientky nesterilizovanou citrónovou šťávu. Své počínání prý ospravedlňoval tím, že "takhle to dělají v Peru vždycky".

Zachraňoval kliniku před úpadkem

Pier byl uznán vinným z dvojího ublížení na zdraví s následkem smrti, dvojího zabití z nedbalosti a z dalších 21 případů ublížení na zdraví. V rámci procesu trvajícího rok a půl se obviněný k činům přiznal. Vyšetřovací vazba se mu do trestu započítá. Po propuštění nebude smět ještě čtyři roky vykonávat lékařské povolání.

"Pier odstraňoval orgány, které nemusely být odoperovány," řekl soudce Lothar Beckers ve zdůvodnění rozsudku. Odnímal slepá střeva, po jednom případě žlučník a ledvinu. "Jednal jako při letu naslepo, řetězil chyby v udivující míře a krátce po sobě. Jeho vina je tím těžší," dodal soudce.

Lékař se zjevně snažil pomocí honorářů za tyto operace zachránit svou kliniku před úpadkem. Ten jí hrozil už v roce 2006, kdy ji za 25 000 eur (asi 614 000 Kč) koupil. Z etického hlediska mu lze vyčíst, že nechtěl uznat neúspěch a přeceňoval své schopnosti. K dobru mu naopak soud přičetl plné doznání, i když až v závěru procesu, a obhajobu, že jednal z přepracovanosti.

Podle médií už Pier kliniku během procesu prodal, údajně své dobré známé.

Reklama

Výběr článků

Načítám