Hlavní obsah

Kosovský prezident Pacolli byl podle soudu zvolen protiústavně

Priština

Kosovského prezidenta Behgjeta Pacolliho zvolili poslanci koncem února protiústavně. Rozhodl o tom v pondělí ústavní soud, který řešil stížnost opozice. Podle listu Wiener Zeitung není jasné, zda verdikt soudu znamená Pacolliho automatickou rezignaci.

Foto: Hazir Reka , Reuters

Kosovský prezident Behgjet Pacolli

Článek

Opoziční zákonodárci se obrátili na soud s tvrzením, že volba nebyla regulérní. Soud jim v tom dal za pravdu. Pacolliho, který byl jediným kandidátem na úřad hlavy státu, zvolil totiž parlament až ve třetím kole hlasování, kdy stačila prostá většina místo většiny dvoutřetinové.

Opoziční strany zasedání bojkotovaly a poukazovaly na Pacolliho podezřelé podnikání v 90. letech v Rusku. Jeho firma Mabetex, založená ve Švýcarsku v roce 1991, se podílela mimo jiné na renovaci Kremlu.

Je to již podruhé za šest měsíců, co se ústavní soud této balkánské země zabýval ústavností prezidentské funkce. Loni v září rozhodl, že někdejší prezident Fatmir Sejdiu nemůže být současně hlavou státu a předsedou politické strany. Sejdiu se poté rozhodl zůstat v čele strany Demokratický svaz Kosova.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám