Hlavní obsah

V Maďarsku začal proces s gangem, který systematicky vraždil Romy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za přísných bezpečnostních opatření začal v pátek v Budapešti proces se čtyřmi muži, kteří mají na svědomí sérii vražedných útoků proti Romům. Gang má na svědomí šest lidských životů. Obžalovaným hrozí doživotní trest.

Článek

K sérii deseti útoků došlo v letech 2008 až 2009. Pachatele zadržela policie v srpnu 2009 a od té doby jsou ve vyšetřovací vazbě. Čtyři muži ve věku 29 až 43 let jsou obviněni z úkladné vraždy šesti lidí. V procesu je předvoláno 165 svědků a 30 odborníků.

Na odhalení případu, který vzbudil pozornost nejen v Maďarsku, ale také v zahraničí, pracovala speciální skupina policie.

K útokům proti Romům došlo na deseti různých místech země. Gang své útoky plánoval s vojenskou precizností. Postupovali většinou tak, že pomocí zápalné lahve zapálili dům romské rodiny a na prchající obyvatele zahájili palbu.

Nejtragičtější případ se odehrál v obci Tatárszentgyörgy, kde pachatelé chladnokrevně zastřelili 27letého muže a pětiletého chlapce. Otec utíkal z hořícího domu s dítětem v náručí, když je zasáhly smrtící střely.

Chtěli vyvolat občanskou válku

Muži považovali postup polovojenské Maďarské gardy vůči Romům za málo razantní a rozhodli se, že získají zbraně a začnou konat. Vojenskou důkladnost jim vštěpoval veterán mise NATO v Kosovu István Csontos, který byl známý svými rasistickými názory a z armády byl propuštěný na návrh psychologa.

Obžalovaní chtěli svými činy vyprovokovat Romy k násilí. Slibovali si od toho vypuknutí občanské války s konečným řešením, kterým měla být deportace Romů z Maďarska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám