Hlavní obsah

Bruselský summit EU odstartovala vodní děla a slzný plyn

Brusel
Aktualizováno

Belgická police se ve čtvrtek před bruselským summitem EU střetla s demonstranty. Policisté zasáhli za pomoci vodních děl a slzného plynu. Demonstranti protestovali proti úsporám, které chystají vlády některých evropských zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nepokoje před bruselským summitem EUVideo: Reuters

 
Článek

Demonstrace začala již v ranních hodinách na pěti různých místech Bruselu a protestující se postupně vydali k budově Rady EU, kde se odpoledne sejdou lídři členských států včetně českého premiéra Petra Nečase.

Policisté již před samotnou demonstrací dávali najevo, že očekávají násilné střety. Ve čtvrti evropských institucí zcela zastavili dopravu a široké okolí budovy Rady EU včetně dvou stanic metra zcela uzavřeli

Do protestů se zapojilo hned několik odborových svazů, přičemž nejtvrdší jádro dnešní demonstrace tvoří ocelářské odbory. "Musíme být solidární se státy, které se kvůli finančním trhům ocitly v potížích, ale to přeci není důvod ke snižování platů, důchodů a k demontáži našeho sociálního systému," prohlásila před protestujícími šéfka belgického ocelářského odborového svazu FGTB.

Plány Merkelové a Sarkozyho jsou lidem trnem v oku

Brusel však není jediným belgickým městem, které dnes zasáhly protesty a stávky. Se stávkou v dopravě se potýká řada oblastí frankofonní části země. Velká část autobusů nevyjela ani v Lutychu či v Charleroi.

V Lutychu vyšli do ulic i další demonstranti. Nelíbí se jim, že německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy usilovali o zrušení takzvané mzdové indexace v eurozóně, tedy navázání platů na růst spotřebitelských cen. Indexace funguje jen v několika zemích a Belgie je právě jednou z nich.

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy po pravidelném setkání se zástupci odborářů a zaměstnavatelů před začátkem summitu demonstrujícím vzkázal, že je politici berou vážně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám