Hlavní obsah

Protijaderní aktivisté ve Vídni ani netušili, že kolem nich projel Nečas

– Vídeň
Novinky, Jaroslav Zbožínek (Vídeň)

Na horkou půdu vstoupil v úterý premiér Petr Nečas, když dopoledne zahajoval svou jednodenní pracovní návštěvu ve Vídni. Jedním z hlavních námětů jeho rozhovorů s rakouskými politiky je jaderná energie, o níž shodou okolností současně jedná na mimořádné schůzi rakouský parlament.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) na zasedání vlády

Článek

Její svolání si vyžádala opozice vzhledem ke krizové situaci v japonské jaderné elektrárně Fukušima.

Vchod do parlamentu lemovaly desítky protijaderných aktivistů, kteří mj. požadovali, aby rakouská vláda důrazněji vystupovala proti atomovým elektrárnám v sousedních zemích, včetně ČR. „Zastavte Temelín“, „Temelín neplní sliby“ nebo „Naše děti se mají smát, ne zářit“ stálo na transparentech.

Demonstranty míjela i kolona s Nečasem, který do Vídně přicestoval autem. Odpůrci atomu ale v tu chvíli své aktivity nijak nezesílili. Zřejmě netušili, že jen pár metrů od nich právě projíždí český premiér, i když rakouská média o jeho návštěvě předem informovala.

„Všiml jsem si jich a nejsem překvapen. Očekával jsem to,“ komentoval protesty Nečas.

Premiér se mezitím setkal s rakouským ministrem zahraničí Michaelem Spindeleggerem, a poté jej v Hofburgu přijal i spolkový prezident Heinz Fischer.

Rakouský trh čeká na české pracovníky

Po jednání u Fischera Nečas opakovaně vyloučil možnost, že by ČR upustila od využívání jaderné energie. „Naše ekonomika by zkolabovala,“ zdůraznil.

Stejně tak si podle premiéra nelze „ani na sekundu představit“, že by česká vláda připustila ohrožení bezpečnosti občanů ze strany jaderných elektráren. „Máme rozdílný názor a měli bychom to respektovat,“ dodal Nečas, podle nějž je ale ČR po analýze událostí ve Fukušimě připravena vzít si z nich poučení.

Zato se Nečas podle svých slov s Fischerem shodl v tom, že čeští občané v minulých letech nepředstavovali hrozbu pro rakouský pracovní trh, který se letos 1. května plně otevře uchazečům ze zemí, které vstoupily do EU v roce 2004.

„Kdo chtěl, tak tady (v Rakousku) už pracuje. Nebyly ani naplněny kvóty,“ řekl Nečas v souvislosti s tím, že Rakousko v plné míře po dobu sedmi let od vstupu ČR do Unie využilo možnost omezit přístup na svůj pracovní trh a povolilo zaměstnat jen omezený počet uchazečů ze zemí, na něž se restrikce vztahovala.

Na programu má i setkání a společnou tiskovou konferenci s kancléřem Wernerem Faymannem.

Reklama

Výběr článků

Načítám