Hlavní obsah

Policie rozehnala přísahu členů Maďarské gardy

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarská policie v úterý rozehnala členy zakázané Maďarské gardy, kteří měli na Náměstí hrdinů v Budapešti složit slavnostní slib. Při příležitosti 163. výročí vypuknutí protihabsburské revoluce v roce 1848 se ale konalo více akcí.

Foto: Laszlo Baloghin, Reuters

Pochod pravicových radikálů z maďarského Jobbiku centrem Budapešti

Článek

Jak informuje server hvg.hu, při zásahu proti zakázané gardě byli zadrženi čtyři lidé.

Před budovou Národního muzea se uskutečnilo slavnostní shromáždění za účasti premiéra Viktora Orbána. Na slavnosti se sešlo asi dvacet tisíc lidí.

„Maďaři prolévali krev za svobodu a nezávislost. Nenechali jsme si diktovat od Vídně, ani od Moskvy. Ani dnes nenecháme, aby nám diktovali z Bruselu,“ uvedl Orbán ve svém projevu.

Premiér mluvil o paralele povstání v roce 1848, protikomunistického povstání v roce 1956, změny režimu v roce 1990 a loňských parlamentních volbách, v nichž Orbánova strana FIDESZ drtivě zvítězila.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Demonstrace Maďarů proti mediálnímu zákonu

U Alžbětina mostu se uskutečnilo shromáždění nevládních organizací za svobodu tisku. Přišlo několik desítek tisíc lidí. Řečníci ostře kritizovali kontroverzní mediální zákon.

Protestní akce, zorganizované přes internetové sociální sítě, se konaly také v dalších dvou maďarských městech a v zahraničí před čtyřmi maďarskými ambasádami. Protestu se zúčastnil mimo jiné polský žurnalista a někdejší disident Adam Michnik, uvedla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám