Hlavní obsah

Francie žaluje Evropský parlament kvůli zasedání ve Štrasburku

Paříž

Francie se obrátila na Soudní dvůr Evropské unie. Nelíbí se jí rozhodnutí poslanců z minulého týdne omezit v příštích dvou letech počet zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Podle Paříže se europoslanci snaží obejít povinnosti vyplývající z unijních smluv.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský ministr pro evropské záležitosti Laurent Wauquiez

Článek

„Volba zpochybňuje“ postavení Štrasburku jakožto jednoho ze sídelních měst Evropského parlamentu a „ignoruje“ protokolární závazky, citoval pondělní prohlášení francouzského ministra pro evropské záležitosti Laurenta Wauquieze server European Voice.

Wauquiez už minulý týden varoval, že by se Francie mohla rozhodnutí parlamentu bránit soudní cestou. [celá zpráva]

V minulosti tak již učinila, když parlament naplánoval snížení počtu zasedání, a u evropského soudního dvora uspěla.

Europoslanci minulou středu odhlasovali pro příští dva roky sloučení dvou z  každoročních zasedání v jedno, čímž celkový počet snížili. [celá zpráva]

Unijní listiny ale stanovují, že se ve Štrasburku musí konat dvanáct zasedání ročně.

Parlament mezi třemi městy

Evropský parlament sídlí v Bruselu, Štrasburku, ale také v Lucemburku. Poslanci roky volají po změně a zřízení pouze jednoho sídla. Přesouvání politiků, úředníků a dokumentů z jednoho města do druhého přináší každoroční mnohamiliónové náklady navíc a zatěžuje i životní prostředí, jehož ochranu EU tak vehementně prosazuje.

Komentátoři se shodují, že situaci může vyřešit jen Evropská rada, jež se také na zasedáních ve Štrasburku v roce 1992 dohodla. Potíž je, že nové stanovisko Rady by muselo být jednomyslné a tudíž by ho musel podpořit i šéf francouzské vlády. Prezident Nicolas Sarkozy už před lety řekl, že sice dokáže měnit svoje názory, ale „zrušení“ Štrasburku nepřichází v úvahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám