Hlavní obsah

Vyšetřující policistka je známá ženy, která Assange obvinila

Stockholm

Švédská policistka, která se podílí na vyšetřování údajných sexuálních zločinů zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, se zná s jednou z žen, jež Assange obvinily. Uvedl to ve čtvrtek švédský list Expressen s tím, že se navíc policistka vyjadřuje nepřátelsky vůči Assangeovi na Facebooku.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Expressen napsal, že nejmenovaná policistka, která vyslýchala obě údajné oběti znásilnění, byla více než rok před vznesením obvinění s jednou z nich v internetovém spojení. Také je stejně jako ona členkou švédské sociálně-demokratické strany. Policistka se navíc podle deníku na Facebooku staví na stranu dvojice žen, jež Assange obvinila, a obviněného haní, přičemž poslední takový příspěvek napsala před měsícem.

Žalobci ve Švédsku Assange viní, že měl během svého pobytu v zemi loni v srpnu nechráněný sex se dvěma ženami bez jejich souhlasu, což se kvalifikuje jako znásilnění.

Spor o kondom

Podle výpovědi jedné z žen, „slečny A“ (jedná se o Annu Ardinovou), kterou dokumenty označují za aktivistku, byl Assange v létě hostem v jejím domě ve Stockholmu. Údajně se snažil o tělesné sblížení, když popíjeli čaj. Muž jí měl začít hrubě strhávat šaty a přetrhnout jí náhrdelník. „Snažila jsem se znovu obléct, protože se to dělo moc rychle a necítila jsem se pohodlně,“ popsala žalobkyně. Assange jí ale prý šaty znovu strhl. Nechtěla pokračovat, avšak Assange už údajně zastavit nešlo.

Žena doplnila, že ho tedy nechala, ať se vysvleče, ale když se chystal mít s ní styk bez kondomu, opakovaně se ho snažila neúspěšně zastavit. Nakonec souhlasil s ochranou. Žena má ale podezření, že to byla jenom přetvářka, protože se kondom po chvíli roztrhl.

Druhá žalobkyně, „slečna W“ (Sofie Wilénová), měla s Assangem styk během téhož víkendu. Když ale prý trvala na ochraně, Assange ztratil zájem a usnul. Druhý den ráno se probudila a zjistila, že s ní bez ochrany souloží.

Znásilnění zmínil někdo od policie

Podle britského listu Guardian šly obě ženy, které jsou přítelkyně, s časovým odstupem na policii, aby po styku přiměly Assange k podstoupení testu na HIV. Assangeův britský právník uvedl, že klient test na HIV později podstoupil, a ten potvrdil, že není infikován. Podle některých zpráv měl jeden z policistů uvést, že se Assange mohl dopustit znásilnění. Není známo, zda je to ona policistka, jež má být přes rok a půl ve styku s Ardinovou.

„Jestli je to pravda, je to nepatřičné,“ reagoval na zprávu Expressenu Assangeův švédský obhájce Björn Hurtig. Právní zástupce obětí Claes Borgström ale poznamenal, že v článku listu je množství chyb. Ke kauze dodal: „Je to malá věc. Na případ to nemá žádný vliv.“

Devětatřicetiletý Assange v současnosti ve Velké Británii čeká, zda uspěje s odvoláním proti nedávnému rozhodnutí londýnského soudu o jeho vydání do Švédska. Veškerá obvinění popírá a tvrdí, že je obětí intrik americké vlády a CIA.

Zakladatel WikiLeaks je u americké vlády v nemilosti nejen kvůli zveřejňování tajných depeší diplomatů USA, ale i dokumentů z irácké a afghánské války, jež server publikoval už dříve. Viceprezident USA Joe Biden na přelomu roku přiznal, že Washington hledá způsob, jak Assange obvinit a soudit v Americe.

Reklama

Výběr článků

Načítám