Hlavní obsah

USA koupí pro afghánskou armádu ruské vrtulníky

Moskva

Rusko prodá USA vojenské vrtulníky Mil Mi-17, napsal v pátek ruský list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný zdroj obeznámený s detaily transakce. Budou určené pro afghánskou armádu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vrtulník Mi-171 české armády se osvědčil i v Afghánistánu.

Článek

"Transakce je dohodnuta a měla by se uskutečnit do konce března," píše list a upřesňuje: "Jedná se o 24 strojů, další tři je Rusko ochotno dodat bezplatně," uvedl zdroj.

Park ruských helikoptér létajících v Afghánistánu se tak rozšíří na téměř stovku strojů, které v budoucnu budou potřebovat náhradní díly z Ruska.

Provoz vrtulníků má podle Kommersantu financovat zvláštní fond NATO, na který by se měly složit členské státy aliance.

O "vrtulníkovém balíku" pro afghánskou armádu původně vyjednávala s Ruskem Severoatlantická aliance, ale rozhovory ztroskotaly na tom, že Moskva nebyla ochotna stroje poskytnout bezplatně a NATO zase nemělo peníze na nákup, a tak roli kupce převzal Pentagon. Výcvik pilotů a provoz vrtulníků by se však měl financovat z příspěvků členských států aliance.

Znají je i čeští piloti

Pro afghánskou armádu jsou vrtulníky naprosto nezbytné. Země je hornatá a do řady oblastí se nejde dostat jinak než vzduchem, protože přístupové cesty nejsou bezpečné nebo je ovládají vzbouřenci.

Ruské stroje jsou považovány za mimořádně vhodné. Jsou odolné, afghánští piloti je znají, a dobře se vyrovnávají s vysokohorskými podmínkami. Navíc jsou nenáročné na údržbu.

Ruské stroje jsou považovány za mimořádně vhodné. Jsou odolné, afghánští piloti je znají, a dobře se vyrovnávají s vysokohorskými podmínkami. Navíc jsou nenáročné na údržbu.

O vhodnosti strojů Mi-8 a jejich derivátů se přesvědčili i čeští piloti, kteří v Afghánistánu létali se třemi Mi-171. Ministr obrany Alexandr Vondra vzhledem k úspěšnosti vrtulníkové jednotky bude požadovat, aby v afghánské misi pokračovali i v roce 2013.

Moskva se podle komentátorů obává, že po odchodu sil NATO z Afghánistánu by Rusko mohlo čelit nové bezpečnostní hrozbě na svých hranicích se Střední Asií. Jakkoli Rusko po sovětských zkušenostech kategoricky odmítá vyslat své jednotky do Afghánistánu, vojenskou pomoc již poskytuje a podílí se také na výcviku afghánských sil. Například loni v listopadu Moskva darovala afghánské policii 20 000 útočných pušek kalašnikov s 2,5 milióny nábojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám