Hlavní obsah

Londýnský dům Kaddáfího syna obsadili squatteři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dům v londýnské čtvrti Hampstead, o němž se soudí, že patří synovi libyjského vůdce Sajfovi Kaddáfímu, obsadili ve středu aktivisté. Skupina tvrdí, že v něm zůstane, dokud si nebude jista, že majetek bude navrácen do rukou libyjského lidu.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Sajf Islám Kaddáfí

Článek

Skupina si říká „Svrhněte tyrany“ a dům v hodnotě 10,9 miliónu liber (přes 320 miliónů korun) obsadila v ranních hodinách. Neupřesněný počet aktivistů přes střechu rozvinul transparent s nápisem: „Pryč z Libye a pryč z Londýna“.

„Sajf Kaddáfí a Kaddáfího režim vzal Libyjcům milióny a miliardy liber, aby měli rezidence, jako je tato. Obsadili jsme ji, aby mohla být vrácena svým právoplatným majitelům, což je libyjský lid,“ řekl BBC mluvčí aktivistů Montgomery Jones. Doplnil, že na místo se v průběhu dne dostavila policie, ale zase odjela.

Dům podle mluvčího nebyl zabydlen. „Ale máme na čem sedět,“ poznamenal.

Velká Británie je mezi množstvím zemí, které v souvislosti se sankcemi OSN zmrazily majetky Kaddáfího rodiny. Londýn neupřesnil, o jakou částku se jedná. Podle médií má majetek hodnotu miliardy liber (asi 30 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám