Hlavní obsah

Europoslanci berou příspěvky i za zasedání, na nichž nejsou

Štrasburk/Brusel

Španělský deník El Mundo ve středu otiskl fotografie europoslanců, kteří si do sídla Evropského parlamentu ve Štrasburku a Bruselu přijeli pro 304 eur (7300 korun) za účast na zasedání a okamžitě odjeli pryč. Podobnou praxi prý praktikuje kolem 60 zákonodárců především z Francie a východní Evropy. Na fotografiích nicméně není zachycen žádný z Čechů, ale pouze Poláci a další poslanci za západní Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Poslanci Evrospkého parlamentu. Ilustrační foto

Článek

Fotografie v Bruselu, Štrasburku a na letištích a nádražích celé Evropské unie pořídila ve spolupráci s britskými bulvárními fotografy britská euroskeptická europoslankyně Nikki Sinclairová. Na současné praxi, kdy se zákonodárci do parlamentu přijedou ráno jen zapsat, aby získali příspěvek za účast na zasedání, parlament nicméně odmítá cokoliv měnit.

"Tato praxe je zcela v souladu s pravidly. Jen politické strany mohou své zákonodárce přesvědčit, aby se nezapisovali, pokud nepracují," řekl listu El Mundo mluvčí Evropského parlamentu. Na fotkách se mimo jiné objevují britský konzervativní europoslanec Robert Sturdy, labourista Peter Skinner, polský socialista Adam Gierek či členská polské Občanské platformy Jolanta Hibnerová.

"Chycení" poslanci ovšem vesměs odmítají, že by se nějak provinili. "Na zasedání se zapisuji, protože dělám svoji práci. Jako místopředseda výboru, který má na starosti mezinárodní obchod, toho mám opravdu moc," řekl novinářům Sturdy, který by se prý jinak obtížně dostával domů, pokud by zůstal i na zasedání.

Skinner zase tvrdí, že pracuje i šest dní v týdnu a často právě v sídle unijních institucí. Nesmí však zapomínat ani na kontakt s voliči. "Mou hlavní povinností je reprezentovat občany v jižním Walesu, což je samozřejmě nejlepší přímo z očí do očí," uvedl. Zástupci polských europoslanců si vystačili s tvrzením, že nejde o porušení pravidel.

Reklama

Výběr článků

Načítám