Hlavní obsah

Horská služba v Tatrách zachránila českého turistu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Poprad

S vážnými omrzlinami skončil v popradské nemocnici 21letý český turista, který v pondělí večer zabloudil ve Vysokých Tatrách. Do tříhodinové záchranné akce byl zapojen vrtulník a početná skupina záchranářů.

Článek

Jak informovala na svém webu Horská záchranná služba, český turista požádal o pomoc v podvečerních hodinách, když ztratil v terénu orientaci. Záchranářům nedokázal upřesnit místo, kde je, a následně se mu už členové horské služby nemohli dovolat.

Na pomoc se mu přesto vydala početní skupina záchranářů, kteří se snažili s turistou navázat kontakt zvukovou a světelnou signalizací. To se však nepodařilo.

Horská záchranná služba následně požádala policii o lokalizaci mobilního telefonu. Českého turistu našli na jižním svahu Slavkovského štítu, na rozhraní lesního porostu a kosodřeviny. Mladík měl vážné omrzliny a byl podchlazený. Se záchranáři však komunikoval.

Horská služba požádala o pomoc leteckou záchrannou službu. Navzdory noční hodině se podařilo zraněného dostat navijákem na palubu vrtulníku. Vzápětí byl dopraven do popradské nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám