Hlavní obsah

Ve Francii poprvé soudí prezidenta, hrozí mu 10 let vězení

– Paříž

Někdejší francouzská hlava státu Jacques Chirac v pondělí jako první exprezident v dějinách země usedne na lavici obžalovaných. Bude se zde zodpovídat z údajného zaměstnávání fiktivních osob na pařížské radnici v době, kdy ji v minulosti vedl. Hrozí mu až deset let vězení, pokuta 150 000 eur (přes 3,6 miliónu korun) a pětiletá ztráta volebního hlasu.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Jacques Chirac

Článek

Chirac se s problémy začal potýkat po ztrátě prezidentské imunity v roce 2007. Podle obvinění měla pařížská radnice pod jeho vedením na přelomu 80. a 90. let na výplatní pásce 21 lidí, kteří ve skutečnosti pracovali pro Chirakovo Sdružení pro republiku (RPR). Straníky RPR tak platili francouzští daňoví poplatníci.

Prezidentem se Chirac stal v roce 1995 a znovuzvolen byl o sedm let později. Po odchodu z Elysejského paláce v roce 2007 se zcela zdržuje komentářů k činům svého nástupce Nicolase Sarkozyho, který dříve patřil k jeho velkým soupeřům.

Reklama

Související témata:

Související články

Jacques Chirac má stanout před soudem

Bývalý francouzský prezident Jacques Chirac (76) by měl stanout před soudem pro podezření z podílu na zpronevěře veřejných financí v době, kdy býval pařížským...

Výběr článků

Načítám