Hlavní obsah

Tisíce Chorvatů demonstrovaly proti vládě

Záhřeb

Na 10 000 lidí v neděli protestním pochodem centrem Záhřebu vyjádřilo nesouhlas s chorvatskou vládou. Kabinetu premiérky Jadranky Kosorové vyčítali hospodářské potíže, se kterými se tato balkánská země potýká.

Článek

Účastníci vyzvali Kosorovou k odchodu z vládního postu a kritizovali současný stav nezaměstnanosti. V zemi je bez práce téměř dvacet procent lidí, což je osmileté maximum.

Podle výsledků sondy veřejného mínění, které uskutečnila chorvatská státní televize s průzkumovou agenturou Hendal, podporuje demonstranty na 70 procent obyvatel a 62 procent lidí si přeje předčasné volby.

Podpora Purdy

Nedělní demonstrace se uskutečnila bez incidentů. Před týdnem v sobotu se závěr protestu, který svolali váleční veteráni na podporu Chorvata Tihomira Purdy zadržovaného v Bosně a Hercegovině, změnil v násilnosti. Zraněny při nich byly desítky lidí a na 65 aktivistů policie zadržela. Policie následně oznámila, že v útočícím davu nebyli žádní veteráni.

Purdovi hrozilo vydání z Bosny do Srbska, protože ho Bělehrad vinil z válečných zločinů, kterých se údajně dopustil během balkánských válek v první polovině 90. let. Srbská prokuratura ho ale podezření pro nedostatek důkazů zbavila a Purda na konci tohoto týdne odcestoval do Chorvatska.

Purda je ve Vukovaru považován za hrdinu, protože se zúčastnil krvavých bojů o toto východochorvatské město na hranicích se Srbskem. Vukovarské události z kraje války jsou považovány za jedny z nejbrutálnějších, ke kterým během ozbrojeného konfliktu v Chorvatsku došlo. Tehdejší jugoslávská armáda a srbské jednotky na podzim 1991 město po těžkých bojích dobyly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám