Hlavní obsah

Je to jako ze sci-fi, popsal lékař unikátní aplikaci umělé průdušky

Právo, vpl

Francouzským lékařům se jako prvním podařila unikátní operace: 78letému muži trpícímu rakovinou plic voperovali umělou průdušku místo nádorem zasažené původní. Pacient tak zůstal ušetřen často smrtelného odnětí celého plicního laloku, do nějž pak obvykle nádor z průdušky rychle proroste, sdělila nemocnice Avicenne na pařížském předměstí Bobigny.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Francouzský lékař Emmanuel Martinod na čtvrteční tiskové konferenci, na níž popsal unikátní operaci.

Článek

Nemocnice oznámila zákrok až s odstupem – světová premiéra unikátní operace se totiž odehrála už v říjnu 2009.

„Dnes je pacient zdravý,“ ujistil podle televize ARD chirurg Emmanuel Martinod, jenž zákrok řídil. „Musí se podrobovat pravidelným kontrolám, ale vede se mu báječně: může chodit a pobývat na chalupě na venkově.“

Chirurgický zákrok je nejčastěji používanou terapií při rakovině plic, jež způsobuje nejčastěji úmrtí ze všech typů onkologických onemocnění. Když nádor roste uprostřed plicního laloku, musí chirurgové zpravidla odejmout celý tento kus plic. „Ačkoli člověk může žít s jednou plicí. bývá takový zákrok mimořádně riskantní,“ upozornil Martinod s tím, že více než čtvrtina pacientů do 90 dnů zemře.

Umělá průduška, kterou Francouzi pacientovi voperovali, je vytvořena z měkké biologické tkáně, která je vyztužena kovovým pletivovým „rámem“. Výhodou aplikace umělé průdušky namísto transplantace orgánu od cizího dárce je skutečnost, že pacient nemusí brát léky proti nežádoucím odmítavým reakcím organismu, jež onkologickým pacientům většinou ubližují.

Alain Carpentier, profesor chirurgie a prezident Francouzské akademie věd, označil umělou průdušku za zázrak. „Je to jako ze sci- fi,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám