Hlavní obsah

Dispečeři byli odsouzeni za havárii magnetického vlaku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osnabrück

Dva němečtí dispečeři ve věku 61 a 52 let byli ve čtvrtek v Osnabrücku odsouzeni za nehodu magnetického vlaku, ke které došlo před čtyřmi lety. Dostali podmínečný trest, napsala DPA. Magnetický vlak u Lathenu narazil do dílenského vozu. Nehoda si vyžádala 23 obětí a 11 zraněných.

Foto: Profimedia.cz

Nehoda vlaku Transrapid v roce 2006

Článek

Vlak jel v době nárazu rychlostí 170 kilometrů za hodinu.

O chybě dispečerů se mluvilo dlouho. Podle prokuratury zaměstnanci řídícího terminálu museli vědět o přítomnosti dílenského vozu na trase. "Za této situace vlak neměl vůbec vyjet," řekl mluvčí prokuratury Alexander Retemayer. Dispečeři nakonec dostali trest v délce 18 měsíců s roční podmínkou.

Drama se odehrálo 22. září 2006. Dílenský vůz, který se používá k čištění trasy od nečistot či větví, se na trase nacházel oprávněně, ale dispečeři na něj zapomněli. Vůz přitom byl vybaven vysílačem, který řídícímu centru udával přesnou polohu.

Magnetický vlak Transrapid, využívaný v rámci zkoušek na testovací trase i k turistickým výletům, do něj narazil v rychlosti asi 170 kilometrů za hodinu.

Strojvůdce vlaku se údajně snažil srážce zabránit. Vyslal výstražný signál a začal okamžitě brzdit, avšak bylo už pozdě.

Již v roce 2008 byli v samostatném procesu odsouzeni k peněžitým pokutám dva provozní vedoucí Transrapidu. Podle soudu pochybili tím, že použití elektronického bloku zabraňujícímu vjezdu na trať, pokud je na ní dílenský vůz, nezařadili do pracovních předpisů jako absolutní povinnost. Podobný brzdový blok by podle odborníků katastrofě zabránil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám