Hlavní obsah

V Rusku vzlétl druhý prototyp "neviditelné" stíhačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Druhý prototyp ruské "neviditelné" stíhačky absolvoval svůj první zkušební let v Komsomolsku na Amuru na Dálném východě. Oznámily to ve čtvrtek ruské agentury. První prototyp letounu Suchoj T-50, zvaného také jménem projektu PAK FA, vzlétl loni koncem ledna, více než deset let po svém americkém protějšku F-22 Raptor. Spojené státy jsou zatím jedinou zemí, která má "neviditelné", či spíše obtížně zjistitelné letouny zařazené ve výzbroji.

Foto: Profimedia.cz

První prototyp letounu Suchoj T-50 vzlétl loni koncem ledna.

Článek

"Let trval 57 minut. Stroj pilotoval zasloužený zkušební letec Sergej Bogdan. Všechny úkoly, stanovené pro první let, byly úspěšně splněny," řekl agentuře Interfax nejmenovaný zdroj ze zbrojního průmyslu. "Stabilita a ovladatelnost letadla ve vzduchu byly oceněny jako dobré. Všechny systémy a motor fungovaly bez závad," dodal.

Šéf korporace vyvíjející stíhačky Suchoj a MiG Michail Pogosjan již dříve uvedl, že letos by se do programu letových zkoušek stíhačky páté generace měly zapojit tři prototypy. První stroj mezitím absolvoval čtyři desítky letů. Pokročily také statické zkoušky a práce na vývoji palubní elektroniky.

Program PAK FA má vyústit v zařazení nové, obtížně zjistitelné stíhačky s vyspělou elektronikou do výzbroje ruského a indického letectva, což se má stát podle optimistických předpokladů již po pěti letech od prvého letu. Analytici jsou skeptičtější.

Raptor poprvé vzlétl v roce 1997 a mezitím se vyrobily téměř dvě stovky těchto strojů. Ale zatímco F-22 je určen výhradně pro americké letectvo, Rusko počítá i s exportem svých "neviditelných" stíhaček. Ale USA spolu se svými spojenci mezitím pokročily ve vývoji lehčí stíhačky F-35. Ruský letoun se také může dočkat čínské konkurence. Prototyp čínské "neviditelné" stíhačky J-20 údajně absolvoval první let minulý měsíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám