Hlavní obsah

Nizozemci volili provinční parlamenty, vládní strany ztrácejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

V Nizozemsku ve středu voliči vybírali poslance provinčních parlamentů. Podle dosavadních odhadů výsledků strany menšinové vládní koalice a krajně pravicová strana kontroverzního protiislamistického politika Geerta Wilderse, která kabinet podporuje, nezískaly většinu. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Nizozemský extremistický poslanec Geert Wilders

Článek

Výsledek by znamenal oslabení pozice kabinetu v horní komoře parlamentu, jehož členy zvolí poslanci provinčních parlamentů v květnu. Měl by pouze 35 křesel z celkových 75.

Předvolební průzkumy favorizovaly Wildersovu extremistickou Stranu pro svobodu, která z opozice toleruje menšinovou vládu.

Pokud by výsledky nakonec potvrdily náskok opozičních stran, může dojít k oslabení pozice současné středopravé menšinové vlády Marka Rutteho. Ve středu zvolení poslanci provinčních parlamentů totiž v květnu vyberou zástupce do horní komory nizozemského parlamentu, takzvané První komory.

Kabinet složený z Rutteho Lidové strany pro svobodu a demokracii a Křesťanskodemokratické výzvy již dnes nemá většinu ani v jedné z obou komor, ale další oslabení v horní komoře by mohlo znamenat ohrožení vládních plánů na rozpočtové škrty ve výši 18 miliard eur (437 miliard korun), zlepšení bezpečnosti, omezení imigrace z islámských zemí nebo vytváření nových pracovních míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám