Hlavní obsah

Zdrogovaného útočníka v Domodědovu vycvičil Basajevův nástupce

Právo, nka
Moskva

Identitu organizátora lednového útoku na moskevské letiště Domodědovo odhalila ruská tajná služba. Sebevraha, jejž nejdříve navykl na drogy, podle ní vycvičil a poslal do Moskvy šéf jihozápadní části tzv. Kavkazského emirátu Aslan Bjutukajev (37), řečený emír Chamzat.

Foto: Profimedia.cz

Situace na moskevském letišti Domodědovo krátce po výbuchu

Článek

Ten se z téměř neznámého velitele vyšvihl mezi špičky extremistů poté, co v srpnu podpořil šéfa severokavkazských teroristů Doku Umarova během jeho konfliktu s čečenskými emíry. Napsal to ruský deník Kommersant.

Jako odměnu za věrnost Bjutukajev dostal velení na jihozápadě emirátu a oddíl sebevrahů zvaný Zahrada spravedlivých, který v minulosti vedl Šamil Basajev. Se svými spolubojovníky se nyní skrývá v lesích na čečensko-ingušských hranicích.

Tajným službám je Bjutukajev známý už ze záznamu, který Umarov vydal krátce po atentátu na letiště. Bjutukajev na něm stojí vedle Umarova a budoucího sebevraha Magomeda Jevlojeva (20), z nějž si udělal poddajnou loutku tím, že v něm vypěstoval drogovou závislost.

Za organizátora atentátu Bjutukajeva označil Čečenec Chasu Batalov (29), hledaný na Kavkaze kvůli několika útokům na policisty a civilisty. Batalov se před úřady skrýval v Moskvě a se sestrou Anželou a dvěma kumpány chtěl prchnout do Evropy. Čtveřice ale byla v únoru zatčena na Kyjevském nádraží v Moskvě už ve vlaku do moldavského Kišiněva.

Reklama

Výběr článků

Načítám