Hlavní obsah

Německý ministr obrany složil funkci po skandálu s titulem

Berlín
Aktualizováno

Německý ministr obrany Karl-Theodor Guttenberg v úterý odstoupil, uvedla agentura DPA. Populární politik čelil poslední dva týdny velkému tlaku kvůli opisování v dizertační práci, kvůli němuž přišel o titul doktora práv.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Německý ministr obrany Karl-Theodor Guttenberg

Článek

Guttenberg v krátkém vystoupení před novináři své rozhodnutí zdůvodnil tím, že skandál strhával veškerou pozornost na jeho osobu a neumožňoval mu plně se věnovat práci ministra. "Vždycky jsem byl připraven bojovat, ale dospěl jsem na pokraj svých sil," prohlásil odstupující politik. Jeho pozice se podle analytiků stala neudržitelnou poté, co se v posledních dnech ke kritikům přidali i někteří koaliční představitelé.

Ministr, který byl velkou nadějí německé pravice, nakonec podlehl tlaku opozice, jež požadovala jeho demisi. Kancléřku Merkelovou zpráva podle jejích slov překvapila.

Guttenberg ve své diplomové práci citoval bez uvedení zdrojů. Veškerá obvinění odmítal, ale nakonec se rozhodl titul nepoužívat, dokud se neukáže pravda. [celá zpráva]

Je to už jeho druhý problém v rychlé kariéře. Od konce loňského roku musí řešit skandály okolo neobjasněných úmrtí vojáků v Afghánistánu a na výcvikové lodi Gorch Fock. Posádka lodi odmítla loni v listopadu splnit některé rozkazy poté, co se při výcviku zabila jedna žena. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám