Hlavní obsah

Velvyslanec USA prosadil zvolení prezidenta v Kosovu

Právo, Vladimír Plesník

Velvyslanec USA v Kosovu Christopher Dell se vměšoval do volby nového kosovského prezidenta: nátlakem na vzpurné poslance se postaral, že se hlavou státu uznaného jen 75 ze 192 členských zemí OSN stal kontroverzní miliardář Behgjet Pacolli. Napsal to včera německý list Süddeutsche Zeitung (SZ).

Foto: Profimedia.cz

Christopher Dell

Článek

Odvolal se přitom na informace deníku Koha ditore, jenž má k dispozici esemesky ambasadora adresované Pacollimu.

SZ připomněl, že Pacolli, držitel švýcarského pasu, zbohatl jako stavební podnikatel na zakázkách v Rusku a v Kazachstánu při výstavbě nové kazašské metropole Astany. Za Borise Jelcina dostal lukrativní podíl na rekonstrukci Kremlu.

Švýcarská prokuratura ho obžalovala z podvodu a praní špinavých peněz. K procesu ale nedošlo, protože ruská strana odmítla spolupracovat.

Gangsteři, kteří vládnou Kosovu, vděčí za moc Spojeným státům
Časopis Foreign Policy

Majetek muže, jenž jako 17letý přišel do Hamburku mýt nádobí, odhadl švýcarský web Swissinfo na 780 miliónů eur (zhruba 19 mld. korun).

Foto: Hazir Reka , Reuters

Kosovský prezident Behgjet Pacolli

Minulé úterý seděl Dell v parlamentu při volbě prezidenta na čestné tribuně vedle Pacolliho poradce. Opoziční poslanci opustili na protest sál a také někteří poslanci vládní Demokratické strany premiéra Hashima Thaciho odmítali Pacolliho podpořit.

„Po prvním kole, kdy nedostal většinu hlasů, poslal Dell Pacollimu esemesku, aby to nevzdával. Když Pacolli neuspěl ani ve druhém kole, Thaci se svými věrnými opustil zasedání na pětiminutovou přestávku, ačkoli nic takového ústava nedovoluje,“ popsal situaci SZ.

Přestávka se nakonec protáhla na hodinu, během níž Thaci i Dell vyvíjeli na vzpurné poslance nátlak. „Po ní poradce sdělil Pacollimu esemeskou, že Dell odbojné poslance zastrašil,“ shrnul SZ s tím, že volební fraška nakonec skončila 62 hlasy pro Pacolliho, což už mu stačilo k dosažení prezidentského křesla.

SZ podotkl, že Thaci loni v prosinci ve velkém zfalšoval parlamentní volby – v některých okrscích pro něj hlasovalo 130 procent zapsaných voličů.  Přes to ho Západ – a především Američané – podporuje: spolupracuje s nimi,“ uzavřel SZ.

Foreign Policy: Zločinci u moci a nad zákonem

„Myslíte si, že egyptský prezident Husní Mubarak byl špatný? Kosovští lídři se věnovali pašování orgánů a drog, zatímco USA zavíraly oči,“ napsal americký časopis Foreign Policy.

Gangsteři, kteří vládnou Kosovu, podle něj vděčí za své pozice především Američanům. Od Washingtonu dostali víc přímé pomoci než Mubarak – loni v přepočtu na obyvatele víc než dvakrát, napsal časopis. „Bývalým vůdcům Kosovské osvobozenecké armády UCK se podařilo zbohatnout. Kontrolují všechny instituce, stojí nad zákonem, zatímco mezinárodní společenství se nezmohlo na odpověď na bující korupci,“ napsal měsíčník. Jako příklad uvedl zásobování elektřinou. Dárci na ni vyčlenili 1,1 miliardy dolarů (19,4 mld. korun), přesto proud vypadává či je dodáván nepravidelně

Až zpráva švýcarského senátora a zpravodajce Rady Evropy Dicka Martyho o zločinném obchodu exponentů UCK s lidskými orgány otevřela diskusi o zločinu a korupci v Kosovu. Marty označil Thaciho za lídra tzv. drenické skupiny obchodující s orgány. Všichni vysoce postavení představitelé Kosova okamžitě Martyho obvinili z politického lynče.

„Američané podporovali UCK, aby ji z ozbrojené bandy proměnili v politickou sílu. Kvůli této podpoře nebyly vzneseny žaloby z válečných zločinů. Vyšetřování neskončila, nebo ani nezačala. Některá byla přerušena, protože politické následky by byly příliš vážné,“ uzavřel Foreign Policy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám