Hlavní obsah

Baltské moře pokrývá nejrozsáhlejší vrstva ledu za posledních 24 let

Novinky, lud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Baltské moře je v současnosti zamrzlé na ploše 250 000 čtverečních kilometrů, a to je nejvíce od poslední extrémní zimy v roce 1987. Lodní doprava v oblasti švédského hlavního města Stockholmu přesto funguje.

Článek

Podle Stockholmské meteorologické služby mrazy, které způsobily vytvoření tak rozsáhlé ledové plochy na moři, do konce týdne ještě zesílí.

V současnosti je ledem pokryto 250 000 čtverečních kilometrů mořské hladiny. To je víc, než během zimy v roce 1996, kdy ledová pokrývka dosáhla 237 000 čtverečních kilometrů. V roce 1987 bylo však během extrémních mrazů pokryto ledem  dokonce 394 000 čtverečních kilometrů.

Lodě zamrzlou oblastí přesto proplouvají souostrovím kolem Stockholmu, které sestává ze zhruba 24 000 ostrovů a ostrůvků. Ne vždy se to však obejde bez problémů. Ve středu se dostala do potíží loď Lister, která uvízla v ledu a musela být odtažena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám