Hlavní obsah

Demonstrace proti neonacistům v Drážďanech skončila pouličním bojem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany
Aktualizováno

Asi 3500 lidí zablokovalo v sobotu centrum Drážďan. Snažili se zabránit neonacistům, aby si připomenuli vybombardování města v roce 1945. Soud umožnil neonacistům připomenout si výročí, ačkoli město si pochod nepřálo. Střety mezi neonacisty a jejich odpůrci přerostly v mohutnou pouliční řež. Policie musela nasadit vodní děla a slzný plyn. Nakonec sdělila, že neonacisté si mohou nálet připomenout v Lipsku.

Foto: dapd, ČTK

Nepokoje se neobešly bez požárů v ulicích.

Článek

Organizace Drážďany bez neonacistů, která demonstraci svolala, uvedla už po poledni, že už došlo ke srážkám mezi zástupci extrémní levice s pořádkovými silami. Policie nasadila vodní děla a slzný plyn. Pořádkové síly obklíčily na různých místech skupinky demonstrantů a snaží se jim zabránit v kontaktu s neonacisty.

Do protestů proti ultrapravici se zapojilo na 15 000 lidí včetně extrémní levice.

Foto: dapd, ČTK

Policisté nasadili také vodní děla.

Policie se od rána snažila zabránit kontaktu mezi oběma tábory a ochránit soudem povolené vzpomínkové akce krajní pravice před útoky mnohem početnějších odpůrců. Uzavřeny byly mosty přes Labe, aby se demonstranti nemohli volně přemisťovat, napsal server listu Sächsische Zeitung.

Foto: dapd, ČTK

Jeden z demonstrantů u ohně v ulicích města.

Odpoledne se ale počet odpůrců neonacistů stále zvyšoval.  V poledne se podařilo uskutečnit první neonacistické shromáždění na Norimberském náměstí. Zúčastnila se ho asi stovka neonacistů chráněných policií. Skupině asi tisíce odpůrců  přehradila policie vstup na náměstí, aby nedošlo k násilnostem. Studenti z nedalekých kolejí a levicoví aktivisté se opakovaně pokoušeli zátarasy prorazit, policie je však odrážela.

Foto: dapd, ČTK

Při nepokojích zasahovalo velké množství policistů.

Tvrdost srážek se stále vyhrocovala. Demonstranti zapalovali popelnice, vytvářeli ohnivé barikády ze dřeva a pneumatik polévaných hořlavinami, nakonec začali vytrhávat chodníkovou dlažbu a na policii vrhali déšť kamení.

Policie proti nim nasazovala vodní děla a slzný plyn. Podle serveru SZ sice nemohli demonstranti v mokrém oblečení v teplotách kolem nuly na ulici dlouho vydržet, jejich řady se však přesto stále rozrůstaly.

Foto: DAPD, ČTK

Odpůrci neonacistů blokují centrum Drážďan.

Neonacisté se po několika hodinách čekání dohodli s policií, že se nechají pod policejní ochranou převézt vlakem do nedalekého Lipska, kde se jejich vzpomínková demonstrace uskuteční. Jejich ochranu se připravovala převzít lipská policie, uvedla DPA.

Foto: dapd, ČTK

Demonstrant zasažený vodním dělem.

V loňském roce neonacisté do Drážďan svolali pochod na 13. únor, dorazilo jich kolem 5000. Postavilo se jim několik tisíc odpůrců, včetně českých, a akci tehdy zabránili. [celá zpráva]

Příslušníci extrémní pravice, kterých by podle odhadů policie mohly vyjít do ulic až čtyři tisíce, hodlají v sobotu uspořádat tři separátní pochody.

Foto: dapd, ČTK

Jeden z mnoha požárů v ulicích města.

Neonacisté si připomínají bombardování města angloamerickými svazy z 13. a 14. února roku 1945, kdy zahynulo asi 25 000 lidí a značná část města byla zničena. Pravicoví radikálové to označují za "bombový holocaust" německého národa.

Foto: dapd, ČTK

Násilné demonstrace v ulicích Drážďan.

Reklama

Výběr článků

Načítám