Hlavní obsah

Britové budou hlasovat o změně volebního systému

Londýn

Britové budou 5. května v referendu rozhodovat o změně většinového volebního systému, který má v zemi dlouhou tradici. V noci na čtvrtek o tom rozhodly obě komory parlamentu. Změnu požadovali věčně třetí Liberální demokraté, kteří jsou součástí koaliční vlády vedené konzervativci.

Foto: Oli Scarff/POOL, Reuters

Britský vicepremiér Nick Clegg z liberálních demokratů trval na referendu.

Článek

V Británii se tradičně volí jednokolovým většinovým systémem, který zvýhodňuje dvě hlavní strany - konzervativce a labouristy. V referendu se bude rozhodovat o zavedení takzvaného alternativního systému, který má prvky poměrného zastoupení.

Referendum bylo podmínkou menších liberálních demokratů pro vstup do vládní koalice s konzervativci po parlamentních volbách loni v květnu. Nynější systém totiž liberální demokraty dlouhodobě znevýhodňuje. Při posledních volbách dostali 23 procent hlasů, ale to jim přineslo jen 57 ze 650 parlamentních křesel.

Šéf opozičních labouristů Ed Miliband přechod k alternativnímu systému podpořil jako první krok k obnovení důvěry v parlament, která byla v roce 2009 otřesena skandálem kolem poslaneckých náhrad.

Podoba alternativního systému

Alternativní systém počítá s preferenčními hlasy. Přímo je zvolen kandidát, který dostane více než polovinu hlasů ve volebním okrsku. Pokud nikdo tolik hlasů nezíská, rozdělí se hlasy nejslabšího kandidáta těm soupeřům, které jeho voliči zatrhli na druhém místě. Toto rozdělování hlasů pak pokračuje u dalších kandidátů, dokud není určen vítěz.

Schválení zákona bránil požadavek Sněmovny lordů, aby referendum bylo platné, jen když přijde hlasovat aspoň 40 procent zapsaných voličů. Sněmovna lordů nakonec ustoupila poté, co ve středu večer volená Dolní sněmovna tento požadavek odmítla.

Zákon vedle vypsání referenda také snižuje počet poslanců Dolní sněmovny ze 650 na 600 a mění hranice volebních okrsků, aby v nich bylo zhruba stejně voličů.

Referendum bude testem pevnosti koalice. Konzervativci sice uspořádání referenda podpořili kvůli svým koaličním partnerům, ale jsou důraznými zastánci většinového hlasování a ihned rozjeli kampaň proti alternativnímu systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám