Hlavní obsah

Brusel zmrazil unijní dotace pro Británii kvůli podvodům

– Brusel

Evropská komise zmrazila výplatu peněz ze strukturálních fondů pro Velkou Británii. Existuje podezření, že jsou utráceny podvodně a nelegálně. Ve čtvrtek to napsal deník Financial Times. Celkem jde o 184 miliónů eur (téměř 4,5 miliardy korun) a zmrazení má platit dva měsíce, dokud Britové nebudou schopni zajistit patřičný dohled nad využíváním peněz z unijních fondů.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

"Platby do Velké Británie byly přerušeny na dva měsíce, protože se Evropská komise obává, že britský systém správy a kontroly regionálních fondů nedostatečně zajišťuje, aby peníze byly utráceny v souladu s pravidly a dle zákona," uvedla mluvčí eurokomisaře Algirdase Šemety, který má na starosti právě boj s podvody.

Paradoxně právě Velká Británie patří ke státům, které dlouhodobě kritizují špatné nakládání s penězi z unijního rozpočtu. Spolu s Nizozemskem a Švédskem dokonce ze stejného důvodu odmítla schválit vyúčtování rozpočtu EU za rok 2009. Bylo to vůbec poprvé, kdy se takto zachoval více než jeden členský stát.

Zmrazení peněz pro Velkou Británii zasáhlo především skotské regionální programy, kam komise přerušila tok finančních prostředků již před Vánocemi loňského roku a dosud jej neobnovila. Britská vláda ovšem tvrdí, že jde jen o administrativní záležitost, která nebude mít dlouhého trvání.

Komise přitom může příliv unijních dotací zmrazit až na šest měsíců a čas od času tak skutečně činí. O část peněz takto přišly na začátku loňského roku i Španělé a Němci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám