Hlavní obsah

Dizertaci německého ministra obrany zkoumají kvůli plagiátorství

Berlín

Německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg čelí podezření, že opsal doktorskou práci, za kterou získal v roce 2007 na univerzitě v Bayreuthu titul doktora práv. Upozornil na to ve středu list Süddeutsche Zeitung s tím, že některé pasáže dizertační práce jsou zcela shodné s díly jiných autorů, aniž by na ně budoucí ministr odkazoval v poznámkách.

Foto: Reuters

Karl-Theodor zu Guttenberg

Článek

"Tato doktorská práce je na řadě míst nehorázný plagiát a podvod," cituje mnichovský deník brémského profesora práv Andrease Fischera-Lescana, který prý na nesrovnalosti v dizertaci jednoho z nejpopulárnějších německých politiků současnosti prý přišel při rutinní kontrole. Fischer-Lescano učí na Brémské univerzitě a je expertem na obecné právo, lidská práva a evropské právo.

"Textové duplikáty se táhnou celou prací a všemi obsahovými částmi," dodal Fischer-Lescano.

Guttenberg dizertaci odevzdal v roce 2006 a v následujícím roce za ni obdržel "jedničku". Její pravost v současnosti zkoumají odborníci univerzity v Bayreuthu.

Ministrovi hrozí odejmutí titulu

"Výsledek nyní prováděné kontroly očekávám s naprostým klidem. Ta práce byla vytvořena s nejlepším vědomím a svědomím," tlumočil agentuře DPA Guttenbergovu reakci mluvčí německého ministerstva obrany. Ten se ve své dizertaci věnoval ústavě a ústavním smlouvám mezi EU a USA a jejich vývojovým stupňům.

Pokud by se potvrdilo podezření, že politik vládní bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) při studiu podváděl, mohl by podle Süddeutsche Zeitung přijít o svůj titul. Podle rozhodnutí správního soudu spolkové země Bádenska-Württemberska z roku 2008 je totiž možné v Německu odejmout doktorský titul, pokud se v hříšníkově práci "opakovaně a plánovitě" objevují pasáže z cizích textů, aniž by pisatel jejich převzetí přiznával v poznámkách.

Pro nejzářivější hvězdu německé politiky, o níž média již nějakou dobu spekulují jako o možném budoucím kancléři, by to byla v krátké době další rána poté, co jeho rezort musí od konce loňského roku řešit skandály okolo neobjasněných úmrtí vojáků v Afghánistánu a na výcvikové lodi Gorch Fock.

Reklama

Výběr článků

Načítám