Hlavní obsah

České náboje nám vybuchují ve zbraních, stěžují si italští policisté

Právo, znk, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italští policisté se bouří proti dalším nákupům munice od české zbrojovky. Náboje jim totiž při použití explodují a členové pořádkových sil tak nemohou cvičit střelbu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po řadě nepříjemností, ke kterým došlo během cvičení na střelnicích po celé zemi, bylo preventivně rozhodnuto o pozastavení používání osmi sérií nábojů ráže 9 vyrobených v roce 2009 a dalších pěti vyrobených o rok dříve českou firmou Sellier & Bellot,“ oznámil v oběžníku ředitel logistických služeb ministerstva vnitra Vincenzo D’Agnano.

Jak v pondělí upřesnil deník La Repubblica, jde o několik miliónů nábojů typu Parabellum.

„Při cvičeních české náboje ve více případech explodovaly. Může za to zřejmě moc ‚živý‘ střelný prach – o polovinu levnější než prach kvalitnější: při střelbě vyvolává přetlak uvnitř nábojnice,“ vysvětlil problém Enzo Letizia, předseda Národní asociace policejních činitelů.

Podle ministerstva jsou zásoby munice, „nutné pro případné krizové situace a pro zajištění řádného průběhu školících kurzů, minimální“. Jak D’Agnano podotkl, dokud resort nenakoupí další střelivo, k čemuž má dojít nejdříve v srpnu, „nebude možné brát v úvahu a uspokojit další žádosti o munici“.

Odbory se bouří

Aféra vyvolala ostré protesty policejních odborů, podle nichž je současná neúnosná situace důsledkem neúměrných škrtů ve výdajích pořádkových sil. Část odborářů proto požaduje okamžité vyšetření případu.

„Proč policie nakoupila cizí munici, když je k dispozici italská, jež je mnohem kvalitnější? Jestli se zjistí, že bylo kvůli úspoře pár eur ohroženo zdraví policistů, bude se za to muset někdo zodpovídat,“ prohlásil šéf syndikátu Ugl-Polizia Filippo Girella.

„Jde o další ze série skandálů způsobených vládními škrty. Několik málo vadných šarží munice stačí k zastavení činnosti celé policie,“ hřímal další odborář, Franco Maccari.

„Je neuvěřitelné, že západní země jako ta naše se musí dozvědět o nedostatku munice z ministerského oběžníku. Nemohli ji zkontrolovat hned po nákupu?“ podivil se Giuseppe Tiani ze syndikátu Siap.

Český výrobce tvrzení odmítá

Výrobce střeliva ze středočeské Vlašimi ale italské obvinění z dodávky nekvalitních nábojů odmítá. „Společnost Sellier & Bellot dodala v minulých letech přes 30 miliónů nábojů pro potřeby italské policie,“ řekl Právu generální ředitel firmy Radek Musil. Dodávky podle něj probíhaly na základě veřejné soutěže a firma v tendrech vždy porazila konkurenci.

„Veškeré náboje pro italskou policii byly před dodáním osobně přejímány komisí jmenovanou italským ministerstvem vnitra a shledány jako vyhovující. Uvedená nařčení o závadnosti nábojů jsou dosud neprokázaná a nařčení o použití levných komponentů považujeme za naprosto nesmyslná,“ dodal s tím, že kauzu firma vnímá jako součást konkurenčního boje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám