Hlavní obsah

Soudce s rozsudkem proti Chodorkovskému nesouhlasil, tvrdí asistentka

Novinky, rei
Moskva

Soudce, který v prosinci odsoudil bývalého nejbohatšího muže Ruska Michaila Chodorkovského k dalším letům za mřížemi, s rozsudkem nesouhlasil a četl ho proti své vůli. V pondělí to řekla soudcova asistentka a mluvčí soudu.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Michail Chodorkovskij

Článek

Natalja Vasiljevová naznačila, že verdikt byl soudci Viktoru Danilkinovi uložen, když si ruští představitelé uvědomili, že by byl pro nižší trest. Ruské agentury však citovaly soudce, jenž uvedl, že slova mluvčí jsou pomluvou.

Chodorkovskij byl se svým někdejším obchodním partnerem z firmy Jukos Platonem Lebeděvem při druhém procesu v prosinci odsouzen k celkovému trestu 13,5 roku vězení, což znamená, že za mřížemi zůstane ještě 6,5 roku. Soud je shledal vinnými z krádeže 218 miliónů tun ropy. První trest byl vynesen za podvody a daňové úniky.

Chodorkovskij zbohatl během divoké privatizace v 90. letech. Později se obrátil proti tehdejšímu prezidentovi a nynějšímu premiérovi Vladimiru Putinovi, začal ho kritizovat a sponzorovat opozici. Příznivci Chodorkovského tvrdí, že za soudním stíháním stojí vláda.

Podle listu Komsomolskaja Pravda ruští prokutátoři nevylučují, že Chodorkovskij a Lebeděv půjdou před soud znovu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám