Hlavní obsah

Itálie není žádný bordel, skandují ženy na demonstracích po celé zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Několik tisíc žen se v neděli v italských městech vydalo na protestní pochody a demonstrace. Požadují odstoupení premiéra Silvia Berlusconiho, který se ocitl v centru sexuálního skandálu. Ženy rovněž žádají, aby přestala být špiněna jejich pověst v médiích a v politice. První den demonstrací proběhl v Itálii již v sobotu.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Proti Berlusconimu protestovaly i ženy před italským konzulátem v Curychu.

Článek

Italské ženy skandovaly: "Když ne teď, tak kdy?", "Itálie není žádný bordel" či "Po Mubarakovi i Berlusconi".

Jeden z protestních pochodů vyrazil v sicilském Palermu a zúčastnilo se ho na 5000 žen, informovala italská média. Demonstrace se konají ve 230 městech, mimo jiné v Římě, kde se pochodu zúčastnily některé známé umělkyně a političky. V Neapoli přišla demonstrující podpořit i starostka města Rosa Russová-Iervolinová.

Italky protestují proti image, která o nich kvůli Berlusconiho skandálům a jeho údajně pohrdavému přístupu k ženám vzniká. Chtějí poukázat na to, že žena může být úspěšná nikoli díky placenému sexu, ale díky svým schopnostem a vzdělání. Více než 100 000 dívek a žen podepsalo manifest proti špinění ženské pověsti v médiích a v politice.

Milánská prokuratura v těchto dnech vyšetřuje premiéra kvůli aféře, která se týká marocké dívky zvané Ruby. Berlusconi je podezřelý z placeného intimního styku s touto dívkou v době, kdy byla ještě nezletilá. To je v Itálii trestné.

Kromě toho je Berlusconi vyšetřován kvůli údajnému zneužití svého postavení, když zasáhl, aby Ruby, zadržená za údajnou krádež, byla propuštěna. Premiér i Ruby popírají, že by spolu měli intimní styk.

Berlusconi je známý svou zálibou v mladých a hezkých ženách, které si s oblibou zve do svých rezidencí a pomáhá jim v kariéře i finančně. Podle některých výpovědí mu na oplátku tyto ženy poskytují sex.

Reklama

Výběr článků

Načítám