Hlavní obsah

Britové odložili rozhodnutí, zda vydají Assange do Švédska

Londýn

Soud v londýnské Woolwichi v pátek odložil rozhodnutí, zda vydat do Švédska zakladatele serveru WikiLeaks. Jualian Assange ve skandinávské zemi čelí obvinění ze sexuálních trestných činů. Verdikt o extradici má padnout 24. února.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Páteční slyšení mělo být konečné, ale předseda soudu Howard Riddle po třídenním jednání řekl, že potřebuje více času na posouzení, zda má být Assange vydán do Švédska, které o to požádalo.

Podle Assangeových právníků je stíhání politicky motivované a Assangeovi hrozí postih ze strany USA kvůli zveřejňování tajných depeší amerických diplomatů. WikiLeaks čtvrt miliónu depeší zveřejňují už od prosince. Assange se zpočátku skrýval, ale nakonec se přihlásil policii v Británii. Devět dní strávil ve vazbě, načež byl propuštěn na vysokou kauci.

Švédské úřady loni nejprve na Assange vydaly zatykač, který stáhly, než vydaly druhý.

Žalobci ve Švédsku Assange viní, že měl během svého pobytu v zemi loni v srpnu nechráněný sex se dvěma ženami bez jejich souhlasu, což se kvalifikuje jako znásilnění. Také policejní spisy z vyšetřování unikly na internet.

Spor o kondom

Podle výpovědi jedné z žen, „slečny A“ (jedná se o Annu Ardinovou), kterou dokumenty označují za aktivistku, byl Assange v létě hostem v jejím domě ve Stockholmu. Údajně se snažil o tělesné sblížení, když popíjeli čaj. Muž jí měl začít hrubě strhávat šaty a přetrhnout jí náhrdelník. „Snažila jsem se znovu obléct, protože se to dělo moc rychle a necítila jsem se pohodlně,“ popsala žalobkyně. Assange jí ale prý šaty znovu strhl. Nechtěla pokračovat, avšak Assangeho už údajně zastavit nešlo.

Žena doplnila, že ho tedy nechala, ať se vysvleče, ale když se chystal mít s ní styk bez kondomu, opakovaně se ho snažila bezúspěšně zastavit. Nakonec souhlasil s ochranou. Žena má ale podezření, že to byla jenom přetvářka, protože se kondom po chvíli roztrhl.

Druhá žalobkyně, „slečna W“ (Sofie Wilénová), měla s Assangem styk během téhož víkendu. Když ale prý trvala na ochraně, Assange ztratil zájem a usnul. Druhý den ráno se probudila a zjistila, že s ní bez ochrany souloží.

Podle britského listu Guardian šly obě ženy, které jsou přítelkyně, s časovým odstupem na policii, aby po styku přiměly Assange k podstoupení testu na HIV. Assangeův britský právník uvedl, že klient test na HIV později podstoupil, a ten potvrdil, že není infikován.

Assange ovšem odmítá veškerá obvinění z porušení zákona a tvrdí, že je to „špinavá hra“ americké CIA. Zakladatel WikiLeaks je u americké vlády v nemilosti nejen kvůli zveřejnění depeší, ale i dokumentů z irácké a afghánské války, jež server publikoval už dříve. Viceprezident USA Joe Biden na přelomu roku přiznal, že Washington hledá způsob, jak Assange obvinit a soudit v Americe.

Reklama

Výběr článků

Načítám