Hlavní obsah

Nizozemský kardinál vědomě ustavil knězem odsouzeného pedofila

Haag

Nizozemský kardinál ve čtvrtek přiznal, že v roce 1991 ustavil knězem ve městě Amersfoort duchovního, o kterém věděl, že byl předtím odsouzen za pedofilii. Podle místních médií kněz po jmenování sexuálně zneužil desítky dalších dětí, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kardinál Ad Simonis působil v roce 1991 jako biskup Utrechtu ve středním Nizozemsku, kde odpovídal za jmenování kněží. V prohlášení k médiím přiznal, že o pochybné minulosti kněze věděl, ale že věřil v jeho nápravu.

Kněz Ron byl v roce 1990 odsouzen k tříměsíčnímu podmínečnému trestu za zneužití tří čtrnáctiletých chlapců. Bylo mu také nařízeno léčení. Krátce poté byl jmenován v Amersfoortu, aniž biskupství cokoli sdělilo o jeho minulosti zdejším věřícím. Kněz poté podle vlámského tisku zneužil desítky dětí.

"Léčba a seriózní písemný posudek o jeho psychickém stavu nám připadaly dostatečné pro jeho novou nominaci... Samozřejmě budu nyní tázán, zda jsem tehdy jednal dost pečlivě. Z pohledu toho, co jsem tehdy věděl: ano," řekl Ad Simonis.

V zemi byla začátkem loňského roku pověřena nezávislá komise vyšetřováním domnělého pedofilního chování římskokatolických kněží v Nizozemsku od roku 1945 do současnosti. Od března 2010 do prosince 2010 obdržela kolem 2000 oznámení o údajných případech takového chování. Obvinění se nyní prověřují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám