Hlavní obsah

Nečas začal jednání v Paříži jaderně

Právo, Jaroslav Zbožínek, Paříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

ČR a Francie vidí v jaderné energetice velmi důležitý zdroj energetické bezpečnosti a soběstačnosti nejen vlastní ale i celé EU. Premiér Petr Nečas se na tom ve čtvrtek shodl při jednání se svým francouzským protějškem Francoisem Fillonem v Paříži.

Foto: ČTK

Premiéři ČR a Francie Petr Nečas (vlevo) a Francois Fillon podepsali v Paříži plán spolupráce obou zemí do roku 2013.

Článek

„Jaderná energie navíc patří k bezemisním zdrojům, pomáhá bojovat proti skleníkovým plynům. To je jasný fakt, který by neměl být ignorován,“ zdůraznil Nečas po jednání.

Francie je zemí, která vyrábí na 80 procent elektřiny v jaderných elektrárnách.

Nečas s Fillonem hovořil také o dostavbě jaderné elektrárny Temelín, o níž se uchází tři firmy, mezi nimi i francouzský koncern Areva. Seznámil Fillona s harmonogramem projektu s tím, že letos bude dokončena zadávací dokumentace, příští rok by měli uchazeči podat přihlášky a v roce 2013 by mělo padnout rozhodnutí o vítězi.

O vyhlídkách jednotlivých zájemců, vedle Arevy i amerického koncernu Westinghouse a česko-ruského konsorcia Škoda JS, Nečas odmítl spekulovat. „Já vidím tři favority, Areva je určitě mezi nimi. My ji povzbuzujeme, ať se zúčastní soutěže a spolupráce s našimi firmami, ať je zapojí do dodávkového procesu. Máme zájem, aby soutěž proběhla transparentně za plnohodnotné účasti všech tří uchazečů,“ zdůraznil český premiér.

V Nečasově delegaci je také šéf ČEZ Martin Roman, který řekl, že se mj. se zástupci Arevy setká. „Pro představitele Arevy mám stejnou zprávu jako pro všechny účastníky tendru. Bude se jednat o zcela transparentní proces, kde vyhraje ten, kdo předloží nejlepší nabídku,“ řekl Roman v odpovědi na dotaz, zda veze představitelům Arevy nějakou konkrétní zprávu.

Daně s citrónovou příchutí

Nečas jednal s Fillonem také o spolupráci v rámci EU. Debata se dotkla i tzv. paktu konkurenceschopnosti, s nímž nedávno přišla Francie s Německem. Český premiér vyjádřil ochotu Prahy o tomto projektu diskutovat s tím, že ČR dává přednost spíš mezivládní spolupráci než spolupráci prostřednictvím komunitárního pilíře.

„Řada nápadů nám konvenuje, například důchodová reforma, protidluhové brzdy typu finanční ústavy či vzájemné uznávání kvalifikací a diplomů. Otevřeně jsme ale řekli, že pokusy harmonizovat přímé daně včetně daňových základů je něco, na co my se díváme, jako když spolkneme citrón,“ dodal český premiér.

Nečas a Fillon rovněž podepsali nový akční plán, který konkretizuje na léta 2011 až 2013 smlouvu o strategickém partnerství mezi ČR a Francií. Tu v roce 2008 podepsali francouzský prezident Nicolas Sarkozy a tehdejší český premiér Mirek Topolánek. Akční plán upřesňuje obsah spolupráce obou zemí v oblasti zahraničí a bezpečnostní politiky, energetice, vědě, školství, výzkumu a ekologie.

Zítra Nečas ukončí svou dvoudenní návštěvu Francie. Na závěr jej v Elysejském paláci přijme Sarkozy.

Reklama

Výběr článků

Načítám