Hlavní obsah

Brusel hodlá komisařům omezit přijímání dárků a pozvání na jachty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise chce zpřísnit eurokomisařům pravidla, která se týkají možností přijímat dárky či nejrůznější pozvánky na výlety od partnerů a lidí, s nimiž přijdou do styku. Informovala o tom ve středu agentura AFP, podle níž by měl šéf komise José Barroso o plánovaných změnách ve čtvrtek informovat představitele frakcí Evropského parlamentu. Ten chování některých členů komise v minulosti kritizoval.

Foto: Petr Horník, Právo

ČR v Evropské komisi zastupuje někdejší ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle.

Článek

Změny počítají třeba s tím, že komisaři by mohli přijímat pozvání pouze tehdy, kdy to poslouží diplomatickým účelům nebo pokud půjde o zdvořilostní záležitost. Komisaři, mezi nimiž nyní Česko zastupuje někdejší ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle, také nebudou mít právo přijímat dárky dražší než 150 eur (asi 3600 Kč). Dostanou-li v rámci své mise nějaký cennější dar, budou ho muset předat protokolárnímu oddělení komise.

Tyto návrhy jsou součástí rozsáhlejší změny pravidel chování komisařů, kterou požadovali zejména europoslanci poté, co na světlo vyplulo několik skandálů bývalých členů komise. Šlo třeba o případ Brita Petera Mandelsona, který měl na starost oblast obchodu. Ten totiž přijal pozvání na jachtu jednoho ruského oligarchy, který působil v oblasti obchodu s hliníkem. Rázně ale popíral, že by existovala jakákoli vazba mezi tímto výletem a jistými výhodami, které byly zmiňovanému obchodníkovi odsouhlaseny.

Představení plánů na změny přichází ve chvíli, kdy Francie zažívá skandál kolem dovolených dvou významných členů vlády, premiéra Françoise Fillona a šéfky diplomacie Michele Alliotové-Marieové. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy kvůli tomu nařídil členům vlády, aby dovolenou trávili pouze ve Francii. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám