Hlavní obsah

Nové sídlo NATO bude stát miliardu eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Nové sídlo Severoatlantické aliance, které se od prosince buduje v Bruselu, bude stát miliardu eur (přes 24 miliard korun), oznámil generální tajemní NATO Anders Fogh Rasmussen. Celková částka je nižší, než se původně odhadovalo.

Foto: Profimedia.cz

Belgie propůjčuje Severoatlantické aliance sídelní budovy od konce 60. let.

Článek

„Celková cena je okolo miliardy eur,“ řekla mluvčí aliance Oana Lungescu a Rasmussen dodal, že konečná částka je o něco menší, než očekávalo. Důvodem je podle pokles cen ve stavebnictví v důsledku ekonomické krize.

Původní odhad za stavbu nového sídla byl 650 miliónů eur, ale belgický stát ji snížil o 28 procent. K částce je však nutné připočítat výdaje na demolice, zabezpečení, zavedení elektronických zařízení a platy pracovníků, informoval server EUobserver.

Nové sídlo se buduje od prosince. Rasmussen při začátku stavby uvedl, že to dosavadní, které alianci od roku 1967 propůjčuje Belgie, už nedostačuje svojí kapacitou. „Současná budova zkrátka nestačí. Je moc malá a špatně se dá uzpůsobit,“ řekl tajemník.

Nové sídlo se bude rozkládat na 250 000 čtverečních metrech a pojme na 4000 lidí. Nacházet se naproti současnému sídlu přes silnici spojující Brusel s letištěm Zaventem. Budování potrvá pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám