Hlavní obsah

Myslivci v Itálii během sezóny zabili 35 lidí, pálili i po houbařích

Právo, znk

Za zhoubnou označil deník Corriere della Sera pětiměsíční loveckou sezónu, která právě skončila v Itálii. Zemřelo během ní 35 lidí a dalších 74 bylo zraněno.

Článek

Mezi obětmi je i člověk, který si vyšel do lesa na houby a lovci ho omylem zastřelili. Zranění utrpělo také čtrnáct „civilistů“, kteří se třeba jen v přírodě procházeli nebo se projížděli na kole.

Tragická bilance vyburcovala i vládu. Ministryně pro cestovní ruch Michela Brambillová oznámila, že navrhne zrušení zákona, podle níž mají lovci při honu přístup také na soukromé pozemky, a zasadí se o zdvojnásobení bezpečnostních vzdáleností pro střelbu.

Nyní platí, že lovci mohou pálit 50 metrů od cest a 150 metrů od obydlí (v ČR je to 200 metrů od příbytků). „Podle posledních průzkumů je pro zrušení nebo omezení lovu 80 % Italů,“ podotkla.

Itálie byla v minulosti kvůli porušení evropských norem nucena zpřísnit ochranu určitých druhů zvěře během migračního či reprodukčního období, jde například o tažné ptactvo. Některé regiony však tyto normy stále porušují a mimo to úředně povolenou loveckou sezónu samovolně natahují. V centrálním regionu Lazio tak například končí až 10. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám