Hlavní obsah

Bushova návštěva v Ženevě zrušena kvůli bezpečnosti

Ženeva

Švýcarští organizátoři zrušili návštěvu bývalého amerického prezidenta George Bushe mladšího v Ženevě, která se měla uskutečnit příští týden, a to oficiálně kvůli obavám o jeho bezpečnost. Oznámila to v sobotu agentura AP s tím, že zřejmě pravým důvodem jsou obavy, že vůči Bushovi by švýcarská prokuratura mohla zahájit trestní stíhání.

Článek

Bushův mluvčí David Sherzer řekl, že dvojnásobný americký prezident z let 2001-2009 byl v pátek informován nezávislou organizací United Israel Appeal (UIA), že jeho plánované vystoupení 12. února na dobročinné večeři v Ženevě bylo zrušeno. UIA je součástí Židovské federace Severní Ameriky (JFNA) a představuje hlavní spojení mezi americkou židovskou komunitou a Izraelem.

Švýcarský list Tribune de Geneve v sobotu cituje právníka organizace Židovská charita Roberta Equeye, že návštěva Bushe byla zrušena vzhledem k rizikům, která představují demonstrace levicových skupin, jež by se mohly zvrhnout v násilí.

Některé organizace na ochranu lidských práv včetně Amnesty International ale plánovaly, že se u příležitosti Bushovy návštěvy obrátí na švýcarskou prokuraturu. Mohly by ji žádat, aby zahájila trestní stíhání Bushe za to, že svého času přiznal, že osobně schválil použití nešetrných forem vyšetřování vůči zadrženým osobám podezřelých z terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám